UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада попередньо схвалила наглядові ради та незалежних директорів на держпідприємствах

Керівників держпідприємств будуть контролювати через наглядові ради.

Верховна Рада попередньо схвалила створення наглядових рад на державних підприємствах, до складу яких можуть бути включені і незалежні директори.

За прийняття в першому читанні законопроекту №3062 проголосувало 244 депутати на засіданні в четвер, 12 листопада.

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус, представляючи законопроект у Раді, відзначив високий рівень корупції на держпідприємствах, непрозорість їх роботи і відсутність звітності про результати їх діяльності: "На держпідприємства не вплинули ні революції, ні війни, вони все так само викачують гроші".

Абромавічус зазначив, що якщо аудит держкомпаній і проводять, то найчастіше це роблять нікому невідомі фірми; дуже часто держкомпанії торгують виключно з посередниками, продаючи свою продукцію за заниженими цінами.

Ухвалений у першому читанні законопроект вносить зміни до Господарського кодексу, згідно з яким суб'єкт управління державним підприємством може створити наглядову раду, яка забезпечить захист прав держави контролювати і регулювати діяльність керівництва підприємства.

Крім того, документ передбачає, що річна, у тому числі консолідована звітність держпідприємств підлягає обов'язковому аудиту, і такі компанії повинні оприлюднювати інформацію про свою діяльність (фінансову звітність, інформацію про посадових осіб тощо) в обов'язковому порядку.

На початку серпня прем'єр-міністр Арсеній Яценюк звинуватив найбільші держпідприємства у відмиванні коштів і доручив провести перевірку.