UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада попередньо дала добро на надання держгарантій за кредитами "Нафтогазу"

"Нафтогаз" звільняється від зобов'язань надавати майнове або інше забезпечення виконання зобов'язань за держгарантіями, а також вносити плату за їх надання.

Верховна Рада України попередньо погодилася дозволити надати державні гарантії за зобов'язаннями НАК "Нафтогаз України" перед банківськими установами.

За відповідний урядовий законопроект №2476а про внесення змін у закон про державний бюджет на 2013 рік у першому читанні проголосували 232 народних депутата з 437 зареєстрованих в залі у четвер, 19 вересня.

зокрема, пропонується доповнити ст.6 закону про держбюджет-2013 пунктом 4, згідно з яким дозволено надання держгарантій за зобов'язаннями "Нафтогазу" "із звільненням від зобов'язання надавати майнове або інше забезпечення виконання зобов'язань за державними гарантіям та вносити плату за надання державних гарантій.

Умови надання госарантий встановлюються Кабінетом міністрів України.

Нагадаємо, держбюджет на поточний 2013 рік передбачена можливість надання державних гарантій в обсязі до 50 млрд грн.

Як зазначається в пояснювальній записці, на сьогодні НАК "Нафтогаз України" для виконання платіжних зобов'язань, у тому числі перед держбюджетом і з урахуванням оборотних коштів, підписав ряд кредитних договорів з ВАТ "Газпромбанк" (Росія), а також українськими банками "Ощадбанк", "Укргазбанк", "Укрексімбанк" та ін

- Борг "Нафтогазу" перед бюджетом може досягти рекордного рівня

зокрема, 2 липня 2012 року НАК "Нафтогаз України" підписав угоду на надання термінової кредитної лінії на суму $ 2 млрд з "Газпромбанком". Строк погашення основної суми заборгованості, згідно з чинним графіком, у розмірі $ 2 млрд настав 24 червня 2013 року.

У той же час, НАК "Нафтогаз України" звернувся до банку з пропозицією про продовження строку користування кредитними коштами в рамках цієї угоди. В рамках проведення переговорів "Газпромбанк" повідомив про готовність до продовження строків користування кредитними коштами в сумі $ 2 млрд за умови надання в 2013 році НАК "Нафтогаз України" додаткового забезпечення своїх зобов'язань за кредитною угодою, у тому числі і державних гарантій.

Крім того, НАК "Нафтогаз України" підписав кредитні угоди з "Ощадбанком" на загальну суму 20,117 млрд грн, умовою яких передбачено погашення частини основного боргу в 2013 році 26 червня, 30 вересня і 30 грудня в сумі 1,6 млрд грн на кожну з зазначених баз.

Як відомо, сьогодні Україна і Росія ведуть переговори про надання безвідсоткового кредиту в розмірі $ 2 млрд для придбання "Нафтогазом" додаткових обсягів газу, необхідних "Газпрому" для забезпечення транзиту взимку. !zn

Читайте також:

"Нафтогазу" з бюджету хочуть виділити ще 10,7 млрд грн - для покриття дефіциту

Кабмін дозволив "Нафтогазу" випустити облігації на 4,8 мільярда для рефінансування заборгованості

МВФ вимагає підвищити тарифи на газ для українців на 40%