UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада НБУ збереться 25 жовтня

Засідання Ради НБУ стало можливим після того, як Порошенко призначив двох членів за своєю квотою.

У Національному банку України проходить підготовка до засідання Ради НБУ, повідомляє прес-служба регулятора.

"Перше засідання Ради НБУ відбудеться завтра, 25 жовтня 2016 року", - йдеться в повідомленні прес-служби.

Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко 24 жовтня призначив членами Ради НБУ колишнього міністра економіки, академіка Богдана Данилишина – на сім років і ректора Київського інституту банківської справи, доктора економічних наук Василя Фурмана – на шість років.

Верховна Рада 7 липня 2016 року сформувала свою квоту у складі чотирьох з дев'яти членів ради НБУ: завідувача кафедри економічної теорії Тернопільського національного економічного університету Віктора Козюка – на сім років, екс-директора гендепартаменту грошово-кредитної політики НБУ Олену Щербакову – на шість років, члена редколегії сайту VoxUkraine Тимофія Мілованова – на п'ять років і екс-заступника глави НБУ Віру Ричакивську – на чотири роки.

Засідання ради НБУ вважається правомочним при наявності не менше шести її членів.

Згідно із законом про Нацбанк, Рада НБУ входить дев'ять чоловік – по чотири від Верховної Ради і президента України, а дев'ятим є глава центробанку з посади.

Читайте також: "Навішені" на НБУ додаткові функції перетворюють його в аналог міністерства у справах банків - експерт

Як пише в своїй статті для DT.UA Станіслав Аржевітін, з прийняттям у червні 2015 році законів про розвиток інституційної спроможності НБУ з'явився реальний шанс перетворити Раду Національного банку з органу, який упродовж багатьох років тільки фактично формалізував рішення його правління, в продуктивний робочий орган монетарної влади. Детальніше про функцію Ради НБУ читайте в матеріалі "Безумовні умови отримання нового мандату НБУ від суспільства" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".