UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада МВФ може підтримати розподіл 650 млрд доларів для відновлення країн після коронакрізіса

Україна отримає при розподілі коштів Фонду $2,7 млрд.

Вчора Виконавча рада МВФ погодилася на новий спільний розподіл спеціальних прав запозичень (СПЗ) на суму 650 млрд доларів. Про це йдеться в повідомленні Фонду з посиланням на заяву пана жи Крісталіни Георгієвої, директора-розпорядника МВФ.

Відзначається, що це найбільший розподіл в історії МВФ, який необхідний для задоволення глобальних потреб в резервах через серйозну кризу.

«Розподіл SDR допоможе кожній країні-члену МВФ - особливо вразливим країнам - і посилить їх реакцію на кризу COVID19», - зазначила Георгієва.

Розподіл коштів буде відбуватися пропорційно квотам країн у МВФ.

Нагадаємо, що Україна є членом МВФ з 1992 року. Квота України у Фонді - 2,011 млрд SDR, або $2,89 млрд за поточним курсом.

За словами Владислава Рашкован, заступника виконавчого директора від України в МВФ, Україна отримає при розподілі коштів Фонду $2,7 млрд.

Читайте також: Україна веде переговори про транш МВФ на 0,7 мільярдів доларів у 2021 році

Раніше Зеленський заявив, що Україна обов'язково зробить те, що пообіцяла, і може отримати транш від МВФ восени. Але при цьому він зазначив, що в разі його відсутності глобальну проблему не буде.

Повідомлялось, що МВФ не бачить підстав для виділення нового траншу Україні. 

МВФ 9 червня 2020 року затвердив нову 18-місячну програму stand-by для України на SDR3,6 млрд (близько $5 млрд) з негайним виділенням $2,1 млрд першого траншу.

10 червня 2021 року голова МВФ Джеррі Райс констатував "певний прогрес" у переговорах з Україною щодо перегляду програми stand by і надання другого траншу кредиту.