UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада має намір скасувати ліцензії на експорт та імпорт алкоголю і тютюну

Імпортери та експортери за 2014 рік офіційно заплатили за ці ліцензії 229 тис. грн. При цьому зарплата співробітників МЕРТ, зайнятих видачею ліцензій, склала 200 тис. грн.

Верховна Рада в першому читанні схвалила скорочення дозвільних процедур у сфері зовнішньоекономічної діяльності. Законопроект №2498а підтримали 232 депутати.

Представляючи законопроект у парламенті, міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус пояснив, що цей документ скасовує шість абсолютно непотрібних ліцензій у зовнішній торгівлі. Він нагадав, що ці ліцензії дублюють ліцензування виробництва, оптової та роздрібної торгівлі алкоголем і тютюном.

Міністр зазначив, що за 2014 рік надходження від видачі ліцензій склали 229 тис. грн, а зарплата співробітників МЕРТ, зайнятих видачею ліцензій, склала 200 тис. грн.

За словами Абромавичуса, процедура видачі ліцензій була проста: підприємець писав заяву на видачу ліцензії та сплачував 780 грн. Однак при цьому видача документа була забюрократизована і слугувала джерелом корупції.

"Спочатку все стримувалося, потім – все штучно прискорювалося", - роз'яснив процедуру видачі ліцензій він.

Відповідно до плану дій уряду з дерегуляції господарської діяльності на 2015 рік, затвердженого розпорядженням № 357-р від 18 березня поточного року, передбачено скасування ліцензування імпорту та експорту спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

11 листопада Кабінет міністрів схвалив пакет законопроектів про скасування трудових книжок. Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус зазначив, що система трудових книжок суперечить європейській практиці і ускладнює роботу кадрових служб підприємств.