UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін занепокоївся допомогою Україні - пропонує Європі "разом" рятувати її економіку від дефолту

Російський президент розповів, що це саме він звернувся до "друзів та партнерів у Європі з пропозицією "усім разом якомога швидше визначити шляхи допомоги і підтримки української економіки".

Президент РФ Володимир Путін заявив, що Росії дуже не подобається весь час допомагати Україні за свій рахунок, а тому він звернувся до країн Європи з пропозицією, щоб вони теж якось допомагали Україні. Про це він заявив на засіданні Ради безпеки у п'ятницю, 11 квітня.

"У чому полягає проблема на найближчий час? Вона полягає в тому, що Росія не може в односторонньому порядку нести навантаження. Саме тому ми звернулися і до наших європейських партнерів і друзів для того, щоб всім разом якомога швидше провести зустріч і визначити шляхи допомоги та підтримки української економіки", - сказав Путін.

За його словами, якщо дійсно хтось по-доброму ставиться до України і любить український народ, то має здійснити свій внесок і не допустити дефолту економіки країни.

"Пиріжками на Майдані не обійдешся. Цього недостатньо, щоб утримати українську економіку від повного хаосу", - цитують російські інформагентства Путіна.

Також Путін заявив, що у Росії "викликає справедливе занепокоєння" відсутність надання Сполученими Штатами обіцяної допомоги Україні в $ 1 млрд у вигляді гарантій.

"Наші американські партнери, які негативно відреагували на нашу пропозицію (лист Путіна європейським лідерам - ред.), і це дуже дивно, що так відбувається. Як відомо, вони заявили, що готові надати 1 мільярд доларів, і то не у вигляді кредитів, а у вигляді гарантій. Що таке гарантії - гарантії банків, які готові були б фінансувати, але таких банків немає, значить і допомоги ніякої немає", - сказав російський президент.

Нагадаємо, напередодні президент РФ Володимир Путін надіслав листа лідерам європейських країн, які отримують російський газ транзитом через Україну. У ньому російський президент заявив, що за останні роки Росія витратила значні фінансові ресурси для субсидування української економіки, які він оцінив у $ 35,4 млрд (з яких газові "знижки" становлять $ 17 млрд, ще $ 18,4 млрд - борги України за газ). !zn