UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін: Україна "поставила у безвихідь" російський "Газпром" і всю Європу

Російський президент звинуватив Україну у створенні проблем для постачання російського газу до ЄС: нібито "Нафтогаз", повернувши "Газпрому" суперечний авансовий платіж за транзит, "поставив у глухий кут" питання газопостачання європейських споживачів.

Повернення Україною авансу Росії за транзит газу «підвісило» питання про постачання європейським споживачам, заявив Путін

Президент РФ Володимир Путін заявив, що українська сторона поставила в безвихідь "Газпром", раптово повернувши додатковий аванс за транзит російського газу в Європу, перерахований російською стороною в липні.

Про це Путін заявив на брифінгу для журналістів за підсумками зустрічі "євразійської трійки" і України в Мінську.

"Фактично підвішений транзит нашого газу європейським споживачам. Що далі з цим буде? Це питання чекає свого копіткого дослідника в особі наших європейських і українських партнерів", - заявив російський президент.

"Газове питання у нас знаходиться в глухому куті, і це дуже серйозно - і для нас, і для наших європейських партнерів", - заклопотано додав Путін.

ЧИТАЙТЕ: "Нафтогаз" має намір повернути "Газпрому" "зайвий" платіж за транзит газу

Президент РФ заявив, що в нинішній ситуації "ми навіть не можемо прийняти якісь пропозиції щодо пільгування (постачань газу)". "Ми не можемо навіть і цього зробити з урахуванням того, що Україна звернулася в арбітражний суд Стокгольма - ред.). Будь-які наші дії з пільгування можуть бути використані в суді", - підкреслив Путін.

Іншими словами, зазначив він, "нас позбавили навіть цієї можливості, навіть якщо б ми цього захотіли, хоча ми і так пішли на зустріч - скинули 100 доларів".

"У нас дуже багато питань, у вирішенні яких зацікавлені і Україна, і наші європейські партнери. Все це спонукало нас до двосторонньої зустрічі (з президентом Порошенком - ред.)", - розповів російський президент.

Як повідомляли, у "Газпрому" і "Нафтогазу" виникла суперечка - російський монополіст хоче платити більше за транзит свого газу через Україну, а НАК приймати російські гроші відмовляється. В основі суперечки - все та ж причина: одностороннє підвищення РФ ціни на газ для України, до якого прив'язаний і тариф за транзит російського газу по українській ГТС.

Зокрема, "Газпром" заявив, що через підвищення ціни газу для України до $ 485 (як наполягає російська сторона) відповідно підвищилися і прив'язані до неї ставки транзиту.

Таким чином, вважають у "Газпромі", передоплата за транзит російського газу через Україну не закінчилася до січня 2015 року (як було сплачено раніше "авансом), а вже в липні 2014 р. У зв'язку з чим "Газпром" почав перераховувати "Нафтогазу" "живі" гроші за поточні платежі по транзиту. Зокрема, сума доплати за транзит в липні склала $ 10,54 млн.

У свою чергу НАК "Нафтогаз України" вважає цей платіж помилковим і планує повернути кошти назад "Газпрому". !zn