UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін: Київ просить відстрочку з постачання 2014 року і нову розстрочку за старими боргами за газ

Путін заявив, що налагодження діалогу та вирішення всіх робочих моментів з українськими партнерами, буде вирішуватися незалежно від того, хто очолить український уряд.

Українська сторона попросила "Газпром" ще раз перенести термін оплати 2,7 млрд дол. за постачання газу восени 2013 року. Про це повідомив президент РФ Володимир Путін в ході прес-конференції за підсумками саміту Росія-ЄС в Брюсселі.

Президент РФ також заявив, що йому нещодавно доповіли, що українська сторона просить дати розстрочку за платежами цього року, які здійснювалися вже за новими, зниженими цінами.

"На жаль, у державної української компанії НАК "Нафтогаз України" накопичив дуже великий борг - 2,7 млрд дол. з серпня минулого року. І ми домовилися про те, що цей борг буде погашений. І в ході того, що ми надаємо кредити, і за рахунок того, що ми знижуємо ціни на енергоносії. Але поки цього не відбувається. Українська сторона просить ще раз перенести платежі", - сказав він.

"Гірше те, що зараз ось тільки, мені сьогодні вранці повідомили, що українська сторона просить нас дати відстрочку навіть за платежами за газ, отриманий за зниженими цінами. Але це дуже складна ситуація для нас самих, для економіки "Газпрому", оскільки ці доходи закладені в його інвестиційні плани", - додав Путін.

При цьому, він зауважив, що це все "робочі моменти", і вони будуть вирішуватися партнерами на Україні, хто б не очолив український уряд.

ТАКОЖ: Росія не буде скасовувати кредит і газову знижку Україні, якщо до влади в Києві прийде опозиція, - Путін

Нагадаємо, раніше міністр енергетики і вугільної промисловості України Едуард Ставицький заявив, що НАК "Нафтогаз України" вирішить питання оплати боргу перед російським "Газпромом" на 2,7 млрд дол. до кінця січня.

"всі Ці питання вирішуються, вони будуть вирішені до кінця місяця... Ми розрахуємося вчасно з нашими партнерами, або знайдемо спільну мову, якщо нам не вистачатиме оборотних коштів, хоча я впевнений, що все буде нормально", - сказав він.

Як повідомлялося з посиланням на заступника начальника департаменту зовнішньоекономічної діяльності "Газпрому" Віктора Валова, "Нафтогаз України" повинен до 25 січня виплатити російському монополісту $ 2,7 млрд у рахунок оплати боргу за 2013 рік, за яким була надана відстрочка. При цьому менеджер "Газпрому" не виключив, що НАку знову може знадобитися нова відстрочка.

У 2013 році Україна платила за російський газ понад 400 дол. за тисячу кубометрів. З початку 2014 року ціна знижена до 268,5 дол. за тисячу кубометрів. !zn