UA / RU
Підтримати ZN.ua

Публічна закупівля: кількість тендерів зростає, на відміну від майданчиків їх проведення

Більшість тендерів проведено на одному майданчику.

За дев'ять місяців поточного року було проведено майже 2,5 млн. публічних закупівель, свідчать дані Prozorro. Лідером таких торгів стали: zakupivli.pro (prom.ua) та Держзакупівлі Онлайн (ДЗО). На даний час до системи підключено 10 майданчиків, де реєструють закупівлі, а ще на двох можна переглянути хід аукціону або взяти участь. Про це повідомляє "Опендатабот".

Зазначається, що з 2020 до 2021 року кількість публічних закупівель зросла майже втричі — з 440 тис. до 1,2 млн. Але вже 2023 року було проведено 3,6 млн. тендерів, що втричі перевищує довоєнні показники. Тобто з кожним роком їхня кількість зростає.

Майданчики

За даними аналітиків, кожна друга публічна закупівля цього року проводилася на zakupivli.pro (prom.ua) — майже 1,2 млн. На другому місці за популярністю Держзакупівлі Онлайн (ДЗО) із показником понад 607 тис. — це 25% від загального. кількості закупівель. Ще 14% тендерів було проведено на e-tender.biz – понад 338 тисяч.

При цьому кількість майданчиків для закупівлі не зростає, а навпаки – зменшується. Так, з 2020 року додалася лише одна платформа - e-lot.com.ua, а було відключено п'ять: zakupkipro.com, accept-online.com.ua, privatmarket.ua, aps-market.com, tendermaster.com.ua.