UA / RU
Підтримати ZN.ua

Prozorro за рік провело ковідних закупівель на 30 мільярдів гривень

Найактивнішим місяцем в закупівлях був грудень.

За рік з 18 березня 2020 по аналогічний період 2021 року в країні провели 148,5 тисяч ковідніх закупівель через Prozorro на 30,9 млрд грн. Про це повідомляє DOZORRO.

Відзначається, що традиційно найактивнішим місяцем в закупівлях став грудень.

"В кінці бюджетного року замовники намагалися максимально оперативно витратити всі виділені їм кошти. До того ж в грудні уклали кілька великих коронавірусних угод. Наприклад, в кінці року централізовано придбали автомобілі швидкої допомоги на 728 млн грн. Також в передостанній день 2020 ДП" Медичні закупівлі "підписали угоду на поставку 1,9 млн доз вакцини Sinovac Biotech на 964,3 млн грн. Всього в грудні суми 11 договорів перетнули кордон в 100 млн грн кожен", - повідомляє DOZORRO.

При цьому, і в інші періоди року можна простежити зв'язок між зростанням числа хворих коронавірусом і ковідніх тендерів.

Загалом коронавирусною процедурою хоча б раз скористалися майже 9000 замовників.

Так, на трьох з них припадає 35% від загальної суми укладених договорів COVID-19 (10,8 млрд грн). У трійку замовників-лідерів за вартістю всіх коронавірусних угод увійшли ДП "Медичні закупівлі України", КМДА та Міністерство внутрішніх справ.

Всього за процедурою COVID-19 більше витратили на придбання медичного обладнання - 14,7 млрд грн (47,5% від загальної суми). Замовники купували апарати штучної вентиляції легенів, ультразвукової діагностики, рентгенівське обладнання, томографи і кисневі концентратори.

Ще 7 млрд грн витратили на лікарські засоби, 2,4 млрд грн - на автомобілі швидкої допомоги (крім ДП їх купували і інші замовники). На тести для виявлення COVID-19 пішло 1,3 млрд грн.

Читайте також: Загальна кількість померлих від ковіду в Україні перевищила 30 тисяч

За даними Міністерства фінансів, минулого року з Фонду боротьби з коронавірусною інфекцією витратили 63,7 мільярда гривень, тобто, 89% із закладених до фонду 72 млрд. Водночас більшість коштів фонду витрачається не на медичні закупівлі, а на будівництво доріг.