UA / RU
Підтримати ZN.ua

Протекціоністські заходи не дозволять вивести Україну з кризи – експерт

За словами професора Колумбійського університету, план уряду щодо підтримки економіки не зможе її активізувати.

Урядовий план стимулювання економіки України для подолання наслідків COVID-19 містить ряд явно протекціоністських заходів, з допомогою яких складно вивести економіку з кризи. Про це заявив професор Колумбійського університету Віллем Буітер в ході засідання Ради з економічного розвитку.

"У мене є великі сумніви, як ваші західні сусіди в ЄС будуть реагувати на явні механізми підтримки вітчизняного виробника і протекціонізм, який набуває більших обертів і стимулює небажання купувати імпортні товари. Я скептично налаштований відносно того, що цей набір заходів і стимуляційних ініціатив може дійсно знизити безробіття, активізувати економіку і виведе всі ринки з ситуації, в якій вони відчувають себе", - сказав він.

Він зазначив, що в Україні проходить тестування на СOVID-19 - близько семи людей (6,7) на 1 тис. населення, тоді як в Туреччині цей показник дорівнює близько 22, у США - 43, в Ісландії - 173.

"Українська цифра - найнижча у світі з тих, які мені вдалося знайти.... Щоб послабити вплив СOVID-19 і знімати карантинні обмеження, потрібно тестувати. Але 6,7 - це занадто мало, потрібно хоча б пересунути кому - щоб було 67", - підкреслив він.

Читайте також: Бізнес в США песимістичний щодо прогнозів виходу з коронакризиса

Раніше президент Володимир Зеленський вважає, що на сьогоднішній день в Україні напрацьовано недостатньо економічних рішень для повноцінного виходу з епідемії коронавіруса.

Вчора прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що уряд готує програми виходу з економічної кризи після епідемії. Зокрема, мова йде про рефінансування бізнесу, допомоги по безробіттю. Глава уряду також пообіцяв наступного тижня представити інші економічні програми.