UA / RU
Підтримати ZN.ua

Простіше і швидше: як отримати субсидію по спрощеному порядку

У червні було затверджено експериментальний проєкт.

У червні уряд ухвалив постанову, яка дає можливість в рамках експериментального проєкту максимально спростити процедуру звернення громадян за житловою  субсидією і забезпечити швидке прийняття рішення щодо її надання. Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» пояснили, як отримати субсидію по новим правилам.

Читайте також: Житлова субсидія: чи може її розмір дорівнювати нулю

Запроваджена спрощена заява про надання житлової субсидії. Особа, яка хоче отримати таку субсидію подає лише заяву за встановленою формою, без додавання до неї документів через:

ПФУ перевіряє зазначену в заяві інформацію через автоматизований обмін інформацією з державних реєстрів та баз даних (наприклад, підтвердження даних про заявника - через Державну міграційну службу, сімейний стан - через Мінʼюст тощо).

Протягом 10 робочих днів ПФУ перевіряє домогосподарства на відповідність вимогам, передбаченим для призначення житлової субсидії, та самостійно формує повну форму заяви і декларації по кожному домогосподарству.

За результатами розгляду спрощеної заяви ПФУ приймає рішення про призначення і розмір житлової субсидії або про відмову в її в призначенні.

Повідомлення про призначення/відмову в призначенні здійснюється у спосіб, визначений заявником у самій заяві.

У випадку відмови у призначенні субсидії заявник має 14 днів для спростування/доповнення відомостей з офіційних джерел. Після перевірки фактів, викладених в уточнених документах заявника, ПФУ може змінити своє рішення на позитивне. Спростування/доповнення можливо здійснити лише один раз.

Нові вимоги до отримувачів субсидії

Також у червні були пом’якшені деякі критерії щодо призначення субсидії окремим категоріям.

Зараз реалізована можливість перегляду повідомлень про результати ухвалених рішень щодо призначення, непризначення або відмови у призначенні житлових субсидій. Нагадаємо, як дізнатися про призначення субсидії не виходячи з дому.