UA / RU
Підтримати ZN.ua

Промисловці виступили проти підвищення тарифу «Укренерго» на транспортування електроенергії

Федерація роботодавців України (ФРУ), Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат (ГЗК) Костянтина Жеваго і металургійний холдинг "Метінвест" Ріната Ахметова виступили проти підвищення з 1 квітня 2021 року тарифу на транспортування електроенергії мережами НЕК «Укренерго» на 7,5%, до 316, 08 грн./МВт-год, і пропонують Національної комісії регулювання енергетики і комунальних слуг перевірити обсяги необхідних субсидій «зеленим» енергетикам в поточному році. Відповідні листи вони направили до НКРЕКП.

Як повідомляє " БізнесЦензор ", ФРУ вказує на проблеми промислових підприємств у зв'язку з карантином через пандемію CОVID-19 і зазначає, що за 11 місяців 2020 року промвиробництво скоротилося на 6,2%, за 8 місяців 2020 року експорт товарів впав на 6, 6%, понад 30% опитаних підприємств заявили, що їм доведеться скоротити персонал, більше 40% заявили, що їм доведеться скоротити заробітні плати. ФРУ пропонує НКРЕКП не підвищувати тариф «Укренерго» і звернутися до уряду України з ініціативою внести зміни до держбюджету на 2021 рік, передбачивши в ньому фінансування спецобязательств «Укренерго» на рівні 11,531 млрд. Грн. шляхом випуску 5-річних ОВДП для розрахунків з «зеленими» енергетиками.

Крім того, ФРУ вказує на необхідність закласти в держбюджет-21 додаткові 3,543 млрд. грн. у вигляді фінпідтримки «Укренерго» для обслуговування кредитів, узятих в січні для розрахунків з «зеленими» енергетиками.

"Полтавський ГЗК виступає категорично проти цього підвищення. Починаючи від грудня 2016 року, тариф "Укренерго" зріс від 52,51 грн до 293,93 грн./МВт-год, тобто, на 460%. Разом із запропонованим черговим підвищенням тарифу до 316,08 грн./МВт-год зростання тарифу менш ніж за півтора року складе 500%. У результаті додаткові витрати ПГЗК складуть близько 60 млн грн на рік", — йдеться в листі Полтавського ГЗК (належить компанії Ferrexpo), передає" ТСН ".

Згідно з документом, також незрозумілою є причина підвищення - покриття боргів перед суб'єктами господарювання, які виробляють е/енергію по «найбільшим в Європі і абсолютно неконкурентоспроможними« зеленим »тарифом.

Металургійний комбінат ММК ім. Ілліча, що входить в найбільшу гірничо-металургійну групу "Метінвест" вказує у своєму листі, що підвищення тарифу "Укренерго" призведе до додаткових витрат більш ніж на 20 млн грн в рік, внаслідок чого очікується зростання цін на сировину і продукцію машинобудівних підприємств. Для ММК ім. Ілліча це призведе до погіршення фінансового становища, вимивання обігових коштів і, як наслідок, до скорочення обсягів виробництва, інвестицій, зайнятості. 

Згідно з документом, підвищення тарифу «Укренерго» на 7,5% мотивується тим, що додаткові 3 млрд.грн. необхідно направити на виплату кредитів, узятих для розрахунків з «зеленими» енергетиками. "Але підтримка відновлюваної енергетики — це обов'язок держави, і ми вважаємо помилковим і небезпечним включати ці витрати в тариф "Укренерго". У той же час є можливість скоротити витрати на "зелених" енергетиків на 20% за рахунок державного фінансування. Підстави для цього прописані в законі 810-ХI, тому НКРЕКП слід наполягати на включенні додаткових 14 млрд грн до держбюджету на 2021 рік", — підкреслюється в листі ММК ім.Ілліча. 

В цілому все промисловці виступили за те, щоб залишити тариф «Укренерго» на поточному рівні, розглянути можливість його зниження, а також уважно перевірити необхідний обсяг субсидій для фінансування «зелених» тарифів з урахуванням поточних тенденцій на ринку е/е і динаміки розвитку «зеленої »енергетики.

18 лютого НКРЕКУ схвалила підвищення тарифу на передачу електроенергії. Підставою для підвищення тарифу на передачу е/е для НЕК «Укренерго» на 2021 рік стало включення в його структуру додатково 1,495 млрд грн витрат на виплату відсотків по 10,25 млрд грн кредитів держбанків, залучених оператором системи передач (ОСП) для розрахунків з ДП «Гарантований покупець» ( «ГарПок»).