UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прокуратура підозрює екс-керівника фармзаводу в Борисполі у відмиванні 1,3 млрд гривень

На реконструкції підприємства відмивалися кошти "БТА Банку" Мухтара Аблязова. Наразі екстрадиції шахрая домагаються Україна, Росія та Казахстан.

Прокуратура міста Києва напередодні оголосила підозру колишньому керівнику фармацевтичного заводу "Макс-Велл" ("Фармекс"), громадянину Казахстану Кеннету Алібеку, йдеться у прес-релізі міжнародної юридичної фірми "Ілляшев і Партнери".

Йому інкримінують ч. 5 статті 27, ч. 3 статті 209 Кримінального кодексу України – легалізацію доходів, одержаних злочинним шляхом, організовану злочинною групою в особливо великих розмірах. Наголошується на тому, що грошові кошти відмивалися в процесі кредитування "БТА Банком" реконструкції фармацевтичного заводу "Макс-Велл" у Борисполі Київської області.

Підозрюваному загрожує до 15 років тюремного ув'язнення з конфіскацією майна.

Як свідчать дані Єдиного державного реєстру, у період з 2006 по 2010 рік Алібек був засновником і керівником НВОКЦ "Макс-Велл" (зараз "Фармекс" - ред.). Підприємство використовувалося екс-власником казахстанського "БТА Банку" Мухтаром Аблязовим для легалізації викрадених коштів.

Аблязов, який раніше обіймав посаду Міністра енергетики, індустрії і торгівлі Республіки Казахстан, обвинувачується на батьківщині в розкраданні понад 7,5 млрд доларів. Аналогічні претензії йому висувають українська і російська влада, які підозрюють Аблязова в розтраті понад 2,5 млрд доларів.

Правоохоронні органи Казахстану, України і Росії з 2009 року розслідують це банківське шахрайство. У ньому були задіяні понад 1000 спеціально створених підставних компаній по всьому світу.

Раніше суди Великої Британії визнали Мухтара Аблязова шахраєм, і зобов'язали повернути "БТА Банку" 4,3 млрд доларів. Його засудили до 22 місяців в'язниці. Однак він не відбув покарання та зник у Франції, де його заарештували влітку 2013 року.

У червні 2017 року Аблязов був заочно засуджений Спеціалізованим міжрайонним судом Алмати до 20 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

У тому ж році Національна поліція України повідомила Аблязову про нову підозру за фактами незаконного виведення коштів та їх легалізації. При цьому Генеральна прокуратура України звернулася до Франції з додатковим клопотанням про видачу Аблязова Україні для притягнення до кримінальної відповідальності за епізодом "Макс-Велл" ("Фармекс").

Детальніше про банківське шахрайство Мухтара Аблязова читайте в матеріалі Рити Резнік "Казахстанський суд показав приклад боротьби з банківським шахрайством: 20 років в'язниці та 60 млрд доларів стягнень Мухтару Аблязову" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".