UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прокуратура має намір перевірити "Укрнафту"

Правоохоронці розраховують довести, що бездіяльність Коболєва "загнала" в збитки нафтовидобувне підприємство.

Прокуратура Києва направила Державній аудиторської служби для виконання визначення слідчого судді Печерського райсуду Києва про надання дозволу на проведення ревізії ПАТ "Укрнафта" з 6 березня в рамках справи про підозри до голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва.

Так, в рамках досудового розслідування кримінального провадження, відкритого 20 травня 2016 року, було встановлено відсутність належних кроків з боку Коболєва як глави НАК і голови наглядової ради "Укрнафти" щодо повернення цієї компанії під державний контроль.

На думку прокуратури, глава "Нафтогазу", зловживаючи службовим становищем, не домігся усунення від виконання обов'язків голови правління "Укрнафти" Пітера Ванхєкє, членів правління Володимира Пустоварова і Олексія Куща, "чим завдав державним інтересам тяжкі наслідки у вигляді збільшення податкового боргу ПАТ Укрнафта на 5,49 млрд грн".

Прокуратура нагадує, що при валовий прибуток "Укрнафти" за 2015 рік в 16,45 млрд грн її чистий збиток склав 5,69 млрд грн. Правоохоронці пояснюють такий результат фінансовими витратами на 13,57 млрд грн, які не пов'язані з прямою діяльністю компанії.

Прокуратура вважає, що в ході слідства виникла необхідність у позапланової виїзної перевірки "Укрнафти".

Нагадаємо, що акціонери "Укрнафти" на зборах 22 липня 2015 року замість Ванхеке обрали новим головою компанії Марка Роллінза, однак до виконання обов'язків він приступив наприкінці вересня. Повноваження Пустоварова і Куща були припинені ближче до кінця 2015 року, проте Пустоваров з 22 грудня 2015 року по 16 січня 2016 року був в. о. голови правління.

Також повідомлялося, що "Укрнафті", яка є найбільшим боржником за податками, можуть списати борги. Так, наприкінці січня вищий адміністративний суд України залишив у силі рішення суду нижчої інстанції, який зобов'язав ГФС прийняти 2,061 млрд куб м газу 2006 року видобутку в якості податкової застави від "Укрнафти". При цьому цей об'єм газу оцінили в 13,607 млрд грн.