UA / RU
Підтримати ZN.ua

Проєкт Держбюджету на 2023 рік пройшов перше читання

Фінансова допомога партнерів у новому році буде вкрай важливою.

Верховна Рада проголосувала у першому читанні проєкт Державного бюджету на наступний рік. Голоси «за» дав 251 народний депутат.

«Слуги народу» дали 194 голоси, ще 28 голосів дали «Платформа за життя та мир» і «Відновлення України», обидві створені депутатами від забороненої «Опозиційної платформи – За життя». Один голос дала фракція  «За майбутнє», 17 – «Довіра».

Ще сім голосів забезпечили депутати «Голосу», чотири – позафракційні депутати. Жодного голосу не дали фракції «Європейської солідарності» і «Батьківщини».

У другому читання проєкт розглядатимуть цього ж місяці, повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Обговорення правок  у залі тривало майже три години. Вдалося скасувати правки щодо збільшення фінансування національного телемарафону на 1,4 млрд і правку №277 про додаткові права Кабінету міністрів.

За словами Железняка, залишилося лише дві «балансові правки»: збільшення видатків на ДФРР (+2 млрд), соціальний захист дітей і сім’ї (+446 млн), заходи у сфері захисту інформаційного простору (+1,3 млрд ) і виробництво телепрограм (+100 млн).

Нагадаємо, загальна сума доходів держбюджету прогнозується у 1,3 трлн грн. Витрати плануються обсягом 2,6 трлн грн. Майже половина видатків піде на фінансування національної безпеки та оборони –1,1 трлн грн, фінансування за цією статтею збільшено втричі, до 17,8% ВВП.

Іншими пріоритетними напрямками є: пенсійне забезпечення та соціальний захист (835 млрд грн); охорона здоров'я (175,7 млрд грн); освіта (155 млрд грн) і підтримка ветеранів війни (6,8 млрд грн).

Дефіцит приблизно у $38 млрд планують покривати коштом міжнародної допомоги. За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, основними донорами можуть стати США, ЄС і Міжнародний валютний фонд.

Читайте також: Основний ризик Держбюджету-2023 — зовнішні запозичення

Мінфін суттєво скоротив видатки при підготовці держбюджету наступного року, але і цього замало. Половина коштів, на які ми плануємо жити весь 2023-й, – позикові. Якщо вони не надходитимуть вчасно та в потрібній кількості, вихід буде один – друкувати гроші. А значить, інфляція буде вище 30%, а курс – більше 50 грн за долар. Докладінше читайте у статті Юлії Самаєвої «Держбюджет-2023: задача на півтора трильйона».