UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прогноз МВФ щодо Росії надто райдужний – Reuters

Аналітики фонду вважають, що нинішні санкції не зможуть належним чином вдарити по експорту російської нафти.

Міжнародний валютний фонд нещодавно заявив, що Росія уникне рецесії у 2023 році та зросте на 0,3% після скорочення на 2,2% у 2022 році. Це рівносильно квазістагнації, але все ж таки виглядає надто позитивно, пише Reuters.

Хоча перспективи світової економіки виглядають не так жахливо, як кілька місяців тому, перегляд прогнозу щодо Росії є значним. У жовтні МВФ прогнозував, що ВВП країни скоротиться на 2,3% цього року.

МВФ не деталізував припущення, що лежать в основі його оптимістичного прогнозу щодо Росії. Російські економісти, опитані цього місяця центральним банком країни, як і раніше, очікують, що ВВП цього року впаде на 1,5%. А міністерство економіки, як і раніше, прогнозує скорочення виробництва на 0,8%.

Оптимізм МВФ може пояснюватися тим, що там вважають, що санкції ЄС і G7 не вплинуть на експорт російської нафти. Це питання викликає бурхливі суперечки серед економістів, оскільки ціни на нафту залишаються нижчими від граничного рівня, встановленого "Великою сімкою".

Читайте також: FT: Захід переконує МВФ виділити нові 14-16 мільярдів доларів для України

Багато залежатиме від динаміки цін на нафту цього року. У 2021 році експорт нафти та газу становив близько 15% ВВП Росії, а пов'язані з ним податки фінансують понад 40% державного бюджету. Російська нафта марки Urals торгується ціною близько 56 доларів за барель. Дисконт до еталонної нафти Brent становить 33%, тоді як до війни він становив 7%. Це ознака того, що санкції мали певний вплив. Це ставить під сумнів оптимізм МВФ.

У жовтні центральний банк Росії передбачив, що цього року внутрішня економіка скоротиться на 1,5-4%. При цьому передбачалося, що ціна на нафту марки Urals становитиме 70 доларів за барель - саме таку цифру уряд використав під час планування бюджету. Через чотири місяці світова економіка має райдужніші перспективи, і Росія може виявитися більш стійкою, ніж очікувалося. Але лише серйозне ралі цін на нафту, малоймовірне в контексті "слабкого зростання" світової економіки - за висловом МВФ - може виправдати погляд на Росію крізь рожеві окуляри.

Тим часом президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн вважає, що санкції мають занурити економіку РФ у рецесію на десятки років.