UA / RU
Підтримати ZN.ua

Профільний комітет Ради з другої спроби підтримав монополізацію експорту зерна

Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект про внесення змін до закону "Про зерно та ринок зерна в Україні" (щодо експорту зерна за зовнішньоекономічними договорами (контрактами).

Як повідомляє інформаційне управління парламенту, законопроектом №8163 передбачається встановити, що експорт зерна здійснюється:

Передбачається також, що державним оператором із забезпечення експорту зерна має бути державне підприємство або господарське товариство, частка держави в статутному фонді якого становить 25 відсотків та більше, яке визначене урядом на конкурсних засадах для здійснення експорту зерна та продуктів його переробки за зовнішньоекономічними договорами.

У профільному парламентському комітеті вважають, що прийняття даного законопроекту дозволить вирішити проблеми, що перешкоджають просуванню українського сільськогосподарського товаровиробника на зовнішні ринки, активізувати роль держави при здійсненні експорту сільськогосподарської продукції, покращити зовнішньоторговельний баланс та отримати додаткові доходи до державного бюджету.

Як писало DT.UA, це вже другий законопроект, що має на меті монополізувати експорт зерна.

Перший такий законопроектнеодноразово критикували як українські аграрії, так і представники інших держав.

Зокрема, як заявив в інтерв'ю DT.UA посол Франції в Україні Жак Фор, намір українського уряду створити державний агент, у якого буде монопольне право на експорт соціально значущих сільгосппродуктів, йде врозріз з офіційними заявами Києва, а також з тими принципами, за якими працює Європейський Союз.

Окрім того, уряд США стурбований триваючим втручанням уряду Українив роботу зернового ринку. Зокрема, американська сторона висловлює невдоволення намірами створити державну монополію і небажанням зняти обмеження на експорт зернових, тобто існуванням так званих квот.

Раніше повідомлялося, що комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин на засіданні 15 лютого не підтримав скандальний законопроект №8053, яким пропонується монополізувати експорт сільськогосподарської продукції, включеної до переліку цінового регулювання.