UA / RU
Підтримати ZN.ua

Продан бачить можливість вирішити питання ціни на російський газ лише в суді

Запропонований Росією механізм знижок на газ неприйнятний, заявив міністр палива і енергетики України.

Українська сторона вважає "політичною" запропоновану Москвою чергову "знижку" за газ в розмірі 100 доларів і наполягає на ринковій ціні, вважаючи при цьому, що на сьогоднішній день "єдиний механізм врегулювання ситуації - Стокгольмський арбітражний суд".

Про це заявив міністр палива і енергетики Юрій Продан в середу на прес-конференції в Брюсселі після завершення газових переговорів, передає УНІАН.

"Ми б хотіли мати справедливу ринкову ціну, яка формується за ринковими механізмами, які відповідають правилам і механізмам, які є в ЄС. На жаль, російською стороною запропоновано механізм формування ціни на газ для України, який би я назвав політичним. Росія запропонувала так звану знижку. Як вона діє, ми з вами вже бачили, - Росія в односторонньому порядку в будь-який момент може цю знижку змінити, як це вже було зроблено", - заявив він.

Читайте: Путін визнав, що Росія боїться втратити Україну як покупця газу

У цьому зв'язку Продан навів приклад денонсування Росією в односторонньому порядку угоди по Чорноморському флоту. "Такий механізм формування ціни для української сторони є неприйнятним. Ми про це заявили в минулий раз. Тому, на жаль, сьогодні в пакетні домовленості не вдалося включити механізм формування ціни, який би встановив справедливу, недискримінаційну і неполітичну ціну для України. На сьогоднішній день залишається єдиний механізм врегулювання ситуації - це отримання відповіді в арбітражному суді в Стокгольмі", - переконаний міністр.

При цьому Продан запевнив у готовності України "здійснювати відповідні платежі за газ у разі досягнення домовленості".

Нагадаємо, в середу, 11 червня, РФ запропонувала Україні чергову так звану "знижку" у розмірі $ 100 (за рахунок стягування експортного мита, як було при Януковичі), що дозволило б знизити вартість російського газу до $ 385 за 1 тис. кубометрів.

Проте прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна знає подібні "пастки" РФ і не має наміру погоджуватися на неї.

У свою чергу президент РФ Володимир Путін назвав ціну в $ 385 "більш ніж партнерської", і був дуже засмучений тим, що Київ відмовляється від такої вигідної пропозиції. При цьому Путін прокоментував побоювання Києва про скасування стодоларової знижки в будь-який момент. "Ми так ніколи не робили. Ми завжди демонстрували граничну надійність в наших домовленостях", - заявив російський президент. !zn

Читайте також:

Україна відмовилася від "так званої" газової "знижки" в $ 100, - Яценюк

Путін обурений, що Україна відмовляється від "абсолютно надійною" нової газової "знижки"

"Газпром" відклав до 26 червня введення передоплати, якщо "Нафтогаз" погасить борги

Україна не збирається платити за газ, поки РФ не погодиться на "пакетну угоду"