UA / RU
Підтримати ZN.ua

Призначення незалежного голови ради директорів зменшує зарплатні апетити СЕО - WSJ

Зарплати керівників значно скромніше в тих компаніях, де рада директорів очолює незалежний представник.

Зарплати CEO залежать від наявності незалежного голови ради директорів

CEO американських компаній, рада директорів яких очолює незалежний голова, в середньому отримують на 20% менше, ніж глави фірм, де головою є сам CEO або людина з компанії, пише The Wall Street Journal з посиланням на дані консалтингової фірми Institutional Shareholder Services (ISS).

Ці дані можуть стати черговим аргументом у суперечці про те, чи варто розділяти ролі CEO і голови рад директорів. На цьому, зокрема, наполягають багато інвесторів-активістів, а також великі інституціональні інвестори, включаючи Державний пенсійний фонд Норвегії.

Між тим, як зазначає ISS, за останні 10 років в компаніях, що входять в індекс Standard & poor's 500, акціонери 372 рази голосували за питання про суміщення керівних позицій, і лише у 6% випадках приймалося рішення розділити посади гендиректора і голови ради директорів.

У грошовому вираженні різниця в зарплатах становить у середньому $ 2,9 млн в рік на одного керівника.

Так, зарплата гендиректорів компаній, де головою ради директорів є незалежний голова, за останні три роки становила в середньому $ 11 млн у рік.

В компаніях, де посади CEO і голови займає одна особа (в індексі S&P таких приблизно половина), середня зарплата керівника становить $ 13,8 млн в рік.

Нарешті, гендиректори компаній, де головою ради директорів є власник контрольного пакету акцій, засновник фірми або інша особа з компанії, отримують в середньому $ 15,6 млн в рік.

Читайте також: Рада попередньо схвалила наглядові ради та незалежних директорів на держпідприємствах

У числі найбільш високооплачуваних CEO американських компаній - засновник Oracle Corp Ларрі Еллісон, який також є найбільшим акціонером і головою ради директорів компанії, і до недавнього часу обіймав посаду гендиректора. Його середня зарплата за останні три роки становила $ 66,7 млн в рік. Леслі Мунвз, працював гендиректором CBS Corp., заробляв у середньому $ 62,1 млн в рік. Головою ради директорів корпорації був її засновник Самнер Редстоун. Л. Мунвз у лютому 2016 року змінив Редстоуна на цій посаді.

Серед тих, хто поєднує посади CEO і голови ради директорів, розміром зарплати виділяються глава Coca-Cola Co. Мухтар Кент ($ 25,4 млн) і керівник AT&T Inc. Рендалл Стівенсон ($ 23,2 млн).

Нагадаємо, в Україні прем'єр Арсеній Яценюк заявляв, що 50 найбільших держкомпанійневдовзі отримають "нових політично незаангажованих керівників". Так, в кінці лютого МЕРТ оголосило конкурси на керівників перших чотирьох великих державних підприємств - "особливо важливих для економіки України".

Також в кінці лютого Верховна Рада схвалила зміну системи управління і звітності на держпідприємствах, в тому числі, створення незалежних наглядових рад. Згідно з прийнятим законом, управління державними підприємствами, а також господарськими товариствами, де частка держави складає більше 50%, здійснюватиметься наглядовою радою, до складу якої можуть входити незалежні члени.

Створення наглядових рад допоможе забезпечить захист прав держави, а також контролювати і регулювати діяльність керівництва підприємства.