UA / RU
Підтримати ZN.ua

Призначення субсидії: у яких випадках її змусять повернути державі

Субсидія є безповоротною допомогою, але є виключення.  

Попри війну та складну економічну ситуацію, українці продовжують отримувати пенсії, соціальні виплати та субсидії на оплату житлово-комунальних послуг.

Читайте також: Соціальні виплати: як оформити субсидію на оплату комунальних послуг

У Пенсійному фонді України розповіли, у яких випадках можуть змусити повернути отриману субсидію. Там нагадали, що житлова субсидія є безповоротною адресною державною соціальною допомогою споживачам, які самотужки не можуть розраховуватися за житлово-комунальні послуги, оплачувати витрати на управління багатоквартирним будинком, комунальні послуги, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

При цьому людина, яка звертається за житловою субсидією, бере на себе відповідальність за подані відомості про свої доходи та майно, що визначають право на призначення житлової субсидії та її розмір (Положення про порядок призначення житлових субсидій, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 „Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива”).

Законодавством передбачено лише два випадки, коли надміру виплачена субсидія повертається державі:

У разі призначення житлової субсидії на наступний період уповноважений орган може утримувати суму надміру виплаченої житлової субсидії під час виплати щомісячних сум субсидій. При цьому поточні виплати можуть бути зменшені не більш як на 20 відсотків.

Нагадаємо, українцям можуть припинити виплачувати житлову субсидію, якщо є заборгованість за комуналку. У Пенсійному фонді назвали суму боргу, за якої відбувається відмова при призначенні пільги.