UA / RU
Підтримати ZN.ua

Призначення пенсії: з якою проблемою можуть зіткнутися жінки

Про це розповіли у ПФУ.

Кожного року в Україні зростає мінімальна кількість стажу, необхідного для виходу на пенсію за віком. У 2024 році майбутнім пенсіонерам, які досягли 60 років,  потрібно мати від 31 року стажу.

Читайте також: Страховий стаж: який розмір щомісячного внеску у 2024 році

Видання «На пенсії» розповіло, з якими труднощами можуть зіткнутися жінки під час призначення пенсії.

Проблеми саме у жінок можуть виникнути у зв’язку із підтвердженням дошлюбного прізвища. Особливо якщо шлюб вже розірваний, а документи не збереглися.

Фахівці Пенсійного фонду радять у такій ситуації отримати витяг з державного реєстру актів цивільного стану. Це можна зробити в будь-якому відділі РАГС незалежно від місця державної реєстрації актів цивільного стану та місця проживання заявника.

Щоб отримати виписку з Реєстру, потрібно подати заяву/запит, в якій вказується одна з наступних відомостей про фізичну особу, щодо якої видається виписка:

У разі подання заяви/запиту про надання виписки з Реєстру щодо актового запису про шлюб або розірвання шлюбу додатково зазначаються прізвище, ім’я та по батькові другого чоловіка.

Подати таку заяву/запит на отримання необхідного документа пенсіонерка може особисто або через законного представника:

Фізична особа при особистому поданні заяви/запиту про надання витягу з Реєстру пред’являє паспорт громадянина України або паспортний документ та у відповідних випадках документи, що підтверджують сімейні стосунки. Усі документи, довідки, копії мають бути підписані заявником та належним чином засвідчені. При надсиланні заяви поштою виписка з Реєстру надсилається заявнику поштою.

Деякі категорії пенсіонерів мають право на доплати та надбавки до пенсії. Нагадаємо, чи встановлюється надбавка до пенсії непрацюючим пенсіонерам, які утримують  дітей до 18 років.