UA / RU
Підтримати ZN.ua

Призначення пенсії: що робити, якщо не вистачає кількох місяців стажу

В ПФУ пояснили, як діяти у такому випадку.

Кожного року в Україні збільшується кількість стажу, необхідного для виходу на пенсію за віком. Вимоги щодо виходу на пенсію у 60 років підвищуються поетапно.

Читайте також: Пенсія по втраті годувальника: як визначається розмір виплати для дітей

В Пенсійному фонді України розповіли, як діяти якщо особі не вистачає кількох місяців стажу для виходу на пенсію за віком.

Там зазначили, що вік виходу на пенсію за віком в Україні визначає тривалість страхового стажу, набутого особою – це 60 або 63, або 65 років. При цьому право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років у 2023 році виникає за наявності в людини 30 років страхового стажу (ст. 26  Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

Якщо ж у 60-річному віці необхідного страхового стажу не набуто, то право на пенсію виникне при досягненні більш пізнього віку.

Проте якщо не вистачає кількох місяців для виходу на пенсію, можна отримати її і до досягнення 63-річного віку, якщо особа буде офіційно працевлаштована та набуде необхідні місяці страхового стажу або якщо на ім’я цієї особи укласти договір про добровільну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та сплачувати протягом цих місяців добровільні внески у розмірі не менше мінімального страхового внеску (по 1474 грн щомісяця).

Після набуття 30 років страхового стажу, можна звернутись за призначенням пенсії.

В Україні провели індексацію пенсій, а також перерахунок пенсійних виплат працюючим пенсіонерам. Нагадаємо, чи планується підвищення мінімальної пенсії.