UA / RU
Підтримати ZN.ua

Призначення пенсії: коли потрібно подати довідку про зарплату

Це не обов’язково робити усім.

Попри війну, яку розпочала Росія, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. Також громадяни, які досягли 60 років, можуть звернутися за призначенням пенсії за віком, якщо мають достатньо стажу.

Читайте також: Доплата до пенсії: хто її зможе отримати у серпні

Експерт з питань пенсійного забезпечення Сергій Коробкін розповів, чи обов’язково потрібно надавати довідку про заробітну плату, пише «На пенсії».

«Дані про зарплату – це вже те, що впливатиме на розмір самої пенсії. Сьогодні довідку про зарплату до ПФУ можна не подавати взагалі. Скориставшись ідентифікаційним номером людини, ПФУ автоматично отримує дані про всю зарплату людини, починаючи з 1 липня 2000 року і до дня призначення пенсії. Тобто формою ОК-5 підтверджується не лише стаж з 2004 року, а і вся зарплата з 2000 року. І вся ця зарплата враховується обов’язково», – пояснив він.

Експерт також зазначив, що за бажанням особи можна додатково подати довідку про зарплату за будь-які 60 місяців до 1 липня 2000 року (за умови, що збереглися первинні документи про її нарахування). Якщо це буде вигідно, то таку довідку також врахують для обчислення пенсії.

Деякі українці можуть вийти на пенсію за віком на пільгових умовах. Нагадаємо, хто має на це право.