UA / RU
Підтримати ZN.ua

Призначення пенсії: експерти назвали проблему, з якою можуть зіткнутися жінки

Це краще врахувати завчасно.

Для виходу на пенсію у цьому році, у віці 60 років потенційному пенсіонеру потрібно буде накопичити 30 років страхового стажу.

Читайте також: Надбавки до пенсії: для яких категорій пенсіонерів вони передбачені

Крім того, жінки, що планують вийти на пенсію, можуть зіткнутися ще з однією проблемою, пише «На пенсії». Мова йде про підтвердження дошлюбного прізвища. Особливо коли шлюб вже розірвано, і документи не збереглися.

Фахівці Пенсійного фонду радять, у такій ситуації отримати витяг з державного реєстру актів цивільного стану. Це можна зробити в будь-якому відділі РАЦС незалежно від місця державної реєстрації актів цивільного стану та місця проживання заявника.

Для отримання виписки з Реєстру подається заява/запит, в якій зазначається одна з наступних відомостей про фізичну особу, щодо якої видається виписка:

У разі подання заяви/запиту про надання витягу з Реєстру щодо актового запису про шлюб або розірвання шлюбу додатково вказуються прізвище, ім’я та по батькові другого чоловіка.

Подати заяву/запит на отримання такого документа заявник може особисто або через законного представника:

Фізична особа при особистому поданні заяви/запиту про надання витягу з Реєстру пред’являє паспорт громадянина України або паспортний документ та у відповідних випадках документи, що підтверджують сімейні відносини.

Справжність підпису заявника на заяві, а також вірність копій паспорта громадянина України чи паспортного документа та документів, що підтверджують родинні чи сімейні стосунки, має бути належним чином засвідчена. У разі надсилання заяви поштовим зв’язком виписка з Реєстру надсилається заявнику поштою.

Нагадаємо, коли треба звертатися до Пенсійного фонду України для призначення пенсії за віком.