UA / RU
Підтримати ZN.ua

Призначення пенсії: чи отримає її особа, яка проживає на тимчасово окупованій території

Серед українців, які проживають на ТОТ є ті, що зараз досягли 60 років.  

У 2023 році українці можуть вийти на пенсію у віці 60 років, якщо вони мають 30 років страхового стажу. У Telegram-каналі Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області пояснили, чи можуть звернутися за призначенням пенсії особи, які перебувають на тимчасово окупованій території. Пенсія таким особам буде призначена з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку.

Законом України від 09.07.2003 № 1058 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», з урахуванням внесених до нього змін, визначено строки призначення пенсій особам, які не змогли вчасно звернутися за призначенням пенсії у зв’язку з проживанням на території, де ведуться бойові дії або на тимчасово окупованій території.

Актом передбачено, що тимчасово для таких осіб, за зверненнями про призначення пенсії, що надійшли в період дії воєнного стану в Україні та протягом трьох місяців після його припинення або скасування, пенсія (за умови, що строк звернення за призначенням відповідної пенсії не сплив станом на 24 лютого 2022 року) призначається:

Такі пенсії обчислюються з урахуванням показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року, з якого призначено пенсію.

Заяву на призначення пенсії можна подати онлайн через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду. Також дистанційно можуть звернутися за призначенням пенсії особи, які зараз перебувають за кордоном.