UA / RU
Підтримати ZN.ua

Призначення пенсії: чи можуть зарахувати у стаж догляд за пенсіонером

Пояснення дали юристи.

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. Для виходу на пенсію за віком у віці 60 років у 2024 році, майбутні пенсіонери повинні мати не менше 31 року страхового стажу.

Читайте також: Страховий стаж: у яких випадках його частину можуть не зарахувати

Юристи «Право на захист» розповіли, чи зараховується період догляду за особою похилого віку до страхового стажу для виходу на пенсію.

Згідно з нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню підлягають:

Страховий стаж обчислюється в місяцях. Неповний місяць роботи, якщо застрахована особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню або брала добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, зараховується до страхового стажу як повний місяць.

За умови, що сума сплачених за цей місяць страховий внесків з урахуванням сум страхових внесків, сплачених виходячи з мінімальної заробітної плати, не є меншою, ніж мінімальний страховий внесок.  

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2020 №859 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі»:

Фізична особа, яка надає соціальні послуги, отримує тільки одну компенсацію  незалежно  від кількості осіб, за якими вона доглядає.

Таким чином, період догляду, за який непрацююча працездатна особа отримує допомогу, надбавку або компенсацію  відповідно до законодавства, включається до страхового стажу.

Нагадаємо, хто має право на такий додатковий стаж та які документи потрібні для його оформлення.