UA / RU
Підтримати ZN.ua

Призначення пенсії: чи можна подати заяву дистанційно, якщо немає електронного підпису

Відповідь дали в ПФУ.

Попри війну, яку розпочала Росія, українці продовжують отримувати пенсію та можуть звертатися за її призначенням. Для цього не обов’язково відвідувати відділення Пенсійного фонду особисто. Все можна зробити онлайн.

Читайте також: Пенсія за вислугу років: хто з працівників авіації має на неї право

В Telegram-каналі Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області розповіли, чи може подати заяву на призначення пенсії дистанційно особа, яка не має можливості отримати кваліфікований електронний підпис.

Там зазначили, що для цього на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України реалізовано можливість оформлення пенсії за допомогою «Дія.Підпис».

Для цього потрібно бути зареєстрованим користувачем мобільного застосунку «Дія», активувати «Дія.Підпис» та заздалегідь підготувати скан-копії необхідних документів.

Відповідно до закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» в Україні призначаються такі види пенсій: за віком; по інвалідності; у зв’язку з втратою годувальника та за вислугу років. Нагадаємо, чи може пенсіонер відмовитися від своєї пенсії.