UA / RU
Підтримати ZN.ua

Приватбанк готується повернути кредити, видані «Динамо» і Суркісу

Банк отримав таку можливість після рішення Великої палати Верховного суду.

Приватбанк має намір відновити зобов'язання футбольного клубу "Динамо" за кредитним договором 2013 року на $16,7 млн, а також власника клубу Ігоря Суркіса по кредиту на 150 млн грн ($5 млн). Про це пише LIGA.net з посиланням на джерела.

Нагадаємо, що до червня 2020 року ці зобов'язання були закриті, оскільки в січня 2018 банк зробив взаємозалік боргу «Динамо», Ігоря Суркіса і Світлани Суркіс (дочка Григорія Суркіса, борг - 3,5 млн грн), списавши з депозитних рахунків членів сім'ї Суркісів близько $22 млн.

15 червня Велика палата Верховного суду підтвердила, що Приватбанк правомірно конвертував депозити сім'ї Суркісів (в сумі - на 1 млрд грн) під час націоналізації в грудні 2016 року. Приводом для списання стала зв'язаність Суркісів з екс-власником банку Ігорем Коломойським, який володіє медіахолдингом 1 + 1 спільно з Ігорем Суркісом.

Рішення Великої палати фактично анулював взаємозалік, виконаний в 2018 році. Таким чином Суркіси позбулися прав на депозити в Приватбанку, а їх зобов'язання перед фінустановою тепер повинні бути відновлені.

Приватбанк хоче виставити рахунки «Динамо», Ігорю і Світлані Суркіс до кінця цього року. Адже терміни дії кредитних договорів закінчилися в 2018-м, позичальникам доведеться або відразу гасити борг, або домовлятися з банком про реструктуризацію, відзначають співрозмовники. Третій варіант - чергова серія судових розглядів.

Банк також має намір повернути близько 330 млн грн, які в 2018 були виплачені Суркісам живими грошима як повернення депозитів. Для цього Приватбанк повинен до 15 червня 2021 року звернутися до суду.