UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прискорення відбудови енергетики: НБУ підвищив доступність кредитів для населення та бізнесу

НБУ ухвалив рішення, що полегшить та прискорить фінансування проєктів відбудови енергетики. 

Нацбанк ухвалив рішення, які сприятимуть розвитку кредитування різноманітних за величиною проєктів з відбудови енергетичної інфраструктури. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Збільшується потенціал банків щодо нарощення кредитного портфеля в півтора рази. Нові положення сприятимуть розвитку проєктного кредитування, зокрема для швидкої відбудови енергетичної інфраструктури", – написав він.

За його словами, це також підвищить доступність кредитів для домогосподарств і малого та середнього бізнесу на придбання енергообладнання.

Рішення НБУ – це частина спільної стратегії, яка допоможе реалізувати децентралізацію енергосистеми України.

Читайте також: Відключення світла сьогодні: в Укренерго переглянули плани через негоду

"Пільгові кредити на енергообладнання, спрощене підключення нових установок, гранти на встановлення сонячної генерації та теплових помп. Одночасно держава та громади встановлюють міні-ТЕЦ по всій країні. Спільно працюємо над тим, аби в українських домівках було світло", – підсумував він.

Повідомлялось, що в Україні знищено 9 ГВт потужностей, що складає приблизно половину енергетичних потреб України. Водночас енергетика має відновити до кінця цього року завдяки газовій маневровій генерації до 1 ГВт виробництва електроенергії.