UA / RU
Підтримати ZN.ua

Природнє очищення Сейму та Десни: скільки часу потрібно та основні проблеми

Масштаб отруєння дуже значний.

ZN.UA дізналося, наскільки фіксованим та серйозним є забруднення річок Сейм та Десна, а також за рахунок чого відбувається природнє очищення річок, і скільки часу для цього потрібно. Про це виданню розказала Анна Даниляк, екологиня, фахівчиня з екологізації сільського господарства ГО "Екодія". 

"Власне самоочищення типове для водних обєктів, особливо якщо ми говоримо про поверхневі води і річки, де є течія. Чим швидше течія, чим повноводніша річка, тим більша її здатність до самоочищення. Адже дякуючи течії поверхневі води річки насичуються киснем, що допомагає річці "перетравлювати" і зменшувати забруднення. Крім того, з плином, з кожною новою пройденою ділянкою, "нові" чистіші води "розбавляють" забруднення, знижуючи його концентрацію", - зазначила вона. 

Однак, за її словами, потрібно розуміти, що нинішнє забруднення Сейму та Десни – екстраординарне через його масштаби. Загалом влітку цвітіння й мор риби – не рідкість, але здебільшого це локалізовані проблеми, які не порівнювані із нинішньою проблемою.

"Коли майже місяць тому надійшли перші повідомлення з Сумщини, то перше, що тоді спало на думку, що це якраз така типова локальна біда - знову хтось добрива вніс понадміру і вони потрапили в води (на жаль, це часто відбувається, по всій Україні). Але коли стали очевидні масштаби мору риби, коли забруднення зберігалося попри суттєву пройдену дистанцію від Сумщини до Чернігівщини, стало ясно, що масштаб отруєння дуже значний. Хронічні причини, так як вилив добрив, відходи сільгосппідприємств чи каналізаційні стоки, до такого рівня отруєння не призвели б", - вказала експертка.

Окремим «забруднювачем» є мертва риба, і це може стати самостійною екологічною проблемою. 

"Дохлу рибу треба діставати й в жодному разі не можна споживати. Масштаб мору приголомшує: тільки на Сумщині дістали півтора десятка тонн риби, на Чернігівщині приблизно стільки ж...Якщо такий обсяг мертвої риби не виловити, вона буде гнити, розкладатися, що створить додаткове джерело забруднення, вже не хімічного, а мікробіологічного. Ну а відновлення популяції риб у постраждалих річках – окрема проблема. Наразі зарано давати якісь точні прогнози, але те, що екосистеми річок суттєво постраждали – факт", - додала вона. 

Читайте також: В річках Сейм та Десна вже зібрали понад 17 тонн мертвої риби - Держекоінспекція

За прогнозом Укргідрометцентру забруднена вода орієнтовно досягне Київщини 14-16 вересня. ZN.UA дізналося, чи треба людям якось до цього готуватися, наприклад, запасатися водою чи додатково фільтрувати воду тощо.