UA / RU
Підтримати ZN.ua

Припинення виплати пенсії: які є причини та чи можна поновити

Закон передбачає низку підстав.

Попри війну, яку розпочала Росія,  українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. В Telegram-каналі Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області розповіли, які умови припинення та поновлення виплати пенсії.

Читайте також: Добровільні пенсійні внески: як перевірити їх зарахування

Виплату пенсії може бути припинено за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду або за рішенням суду (ст. 49 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»).

 Основні підстави для припинення пенсійних виплат:

Як поновити виплату пенсії

Поновлення виплати пенсії здійснюється за рішенням територіального органу Пенсійного фонду протягом 10 днів після з'ясування обставин та наявності умов для відновлення її виплати. Виплата пенсії поновлюється при особистому зверненні пенсіонера до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду на території України, з пред’явленням документів, що посвідчують особу, та поданням відповідної заяви.

Водночас для громадян, які проживають за кордоном, у період дії воєнного стану в Україні та протягом трьох наступних місяців після місяця, у якому його буде припинено чи скасовано, передбачена можливість надсилати заяву про поновлення пенсії та необхідні для цього документи поштою.

У разі виявлення недостовірних даних у документах та відомостях, на підставі яких було встановлено та/або здійснюється виплата пенсії, розмір та підстави для виплати пенсії переглядаються без урахування таких даних.

Нагадаємо, яким буде розмір мінімальної пенсії у наступному році. Її розмір залишиться на рівні 2024 року.