UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прибутковість короткострокових держоблігацій України впала майже у 2 рази на повідомленнях про їхню купівлю Росією

Після того, як Росія "вчасно підставила плече" українській владі, пообіцявши стати практично найбільшим кредитором України, страховування від дефолту українських зобов'язань на міжнародних ринках запозичень різко подешевшало.

Прибутковість 10-річних облігацій України з погашенням в 2023 році знизилася за підсумками вівторка більш ніж на відсотковий пункт до 8,7%, рівня червня цього року, після повідомлення про плани Росії придбати українські держпапери.

Вартість 5-річного страхування українських зобов'язань від дефолту знизилася до 8,5 відсоткового пункту проти 10,48 у понеділок, повідомляє The Wall Street Journal.

Прибутковість 2-річних облігацій з погашенням у 2014 році впала ще дужче і склала близько 8,7%, що більш ніж на 6 відсоткових пунктів нижче рівня понеділка, повідомляє агентство Bloomberg. В останні тижні інвестори найбільше турбувалися з приводу здатності України обслуговувати свої короткострокові борги.

ТАКОЖ: Росія може до кінця тижня купити євробонди України на 3 млрд дол. з купоном 5% річних

ТАКОЖ: Глава МЗС Швеції впевнений, що російські кредити відкладуть модернізацію України

Нагадаємо, Росія може до кінця цього тижня придбати п'ятирічні єврооблігації України на $ 3 млрд, повідомив у вівторок журналістам міністр фінансів РФ Антон Силуанов.

"Оскільки у нас партнерські відносини, було прийнято рішення про надання ресурсів у сумі $ 15 млрд протягом цього і наступного років. В цьому році передбачається надати ресурси в обсязі $ 3 млрд", - сказав міністр.

Надання коштів буде відбуватися шляхом розміщення коштів ФНД в єврооблігації українського уряду, розміщені за англійським правом на Ірландській біржі, купон складе 5% річних. Розміщення має бути проведено вже цього тижня.

"Буквально завтра, ми сподіваємося, що на біржі з'явиться інформація щодо відповідного розміщення єврооблігацій, і ми розмістимо кошти ФНД", - сказав він.

Термін обігу єврооблігацій України складе 2 роки - до кінця 2015 року.

Міністр також зазначив, що дана емісія єврооблігацій України не готувалася спеціально для Росії. "Ця емісія планувалася в бюджеті, українські колеги мали намір вийти на ринок, тому треба було просто вчасно підставити плече. Вважаю, що ми отримаємо взаємну вигоду від збільшення наших коопераційних зв'язків", - пояснив він.

У 2014 році РФ також планує купувати єврооблігації України, а не надавати держкредити. Імовірно, обсяг такої покупки складе $ 12 млрд. За оцінками аналітиків, фактично Росія стане найбільшим кредитором України. !zn