UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент ввів у дію рішення РНБО про Стратегію економічної безпеки до 2025 року

В ОПУ повідомили, що стратегія має два взаємопов'язаних напрями.

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради нацбезпеки та оборони від 11 серпня 2021 року «Про Стратегію економічної безпеки України на період до 2025 року». Відповідний указ президент підписав 11 серпня, повідомили в Офісі голови держави.

«У Стратегії зазначено, що національні інтереси України – це сталий розвиток вітчизняної економіки, інтеграція країни в європейський економічний простір та розвиток рівноправної взаємовигідної економічної співпраці з іншими державами. Згідно з документом, стратегічний курс у сфері забезпечення економічної безпеки має два взаємопов'язаних напрями: розвиток та безпека», – повідомили в ОПУ.

В Офісі президента додали, що у безпековому напрямі звернули особливу увагу на виклики, пов'язані зі збройною агресією РФ та тимчасовою окупацією частини території України. Зокрема, у документі йдеться про те, що руйнування економіки України є свідомою й цілеспрямованою дією Росії та одним з методів гібридної війни. Адже зруйнована економіка спричиняє незадоволеність владою, трудову міграцію, соціальну напругу в суспільстві. 

«При цьому широко використовуються економічні інструменти впливу, до яких, зокрема, належать санкції щодо українських товарів і послуг та використання впливу на інші держави з метою ухвалення рішень, що суперечать основним національним економічним інтересам України», – додали в ОПУ.

Вказано, що стратегія також враховує основні виклики та загрози у сферах економічної, фінансової, виробничої, зовнішньоекономічної, інвестиційно-інноваційної та макроекономічної безпеки України.

Серед завдань документ визначає:

Стратегією передбачено дотримання критичних меж і цільових орієнтирів у основних складових економічної безпеки держави. Згідно з документом, має відбуватися постійний моніторинг рівня цих критичних меж і повинні не допускатися рішення, які призводитимуть до виходу індикаторів економічної безпеки за ці межі.

«Наслідком реалізації Стратегії має стати, зокрема, створення стійкої, конкурентоспроможної, соціально відповідальної ринкової економіки та умов для випереджального розвитку науково-технічного потенціалу країни, сталого нарощування національного багатства та факторів виробництва; досягнення Цілей сталого розвитку України на період до 2030 року, рівня життя населення, притаманного економічно розвиненим країнам. Україна має посісти у світовому розподілі праці місце, яке відповідає її природним, трудовим та інтелектуальним ресурсам, економічному та геополітичному потенціалу», – стверджують в ОПУ.

Читайте також: Кабмін схвалив Стратегію енергетичної безпеки

Нагадаємо, Кабінет міністрів затвердив Стратегію економічної безпеки до 2025 року ще в березні. Тоді ексміністр економіки Ігор Петрашко, представляючи документ, зазначив, що в результаті виконання стратегії в Україні введуть прозору систему постійного моніторингу економічної стабільності. Також за його словами, в планах запровадити щорічну оцінку стану економічної безпеки.