UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент вважає, що Україні вистачить $ 13-15 млрд міжнародної допомоги

В цю суму входить допомога для Києва з боку США, Канади, Японії, Євросоюзу, МВФ і Світового банку

Президент України Петро Порошенко заявив, що Україні у 2015-2016 роках знадобиться міжнародна допомога на суму до 15 млрд дол. Про це він заявив в інтерв'ю France 24.

Порошенко заявив, що сума в 13-15 млрд дол. повинна буде враховувати допомога для Києва з боку США, Канади, Японії, Євросоюзу, МВФ і Світового банку. Президент уточнив, що ця сума допомоги для України буде остаточно визначена після консультацій з МВФ.

Раніше міністр фінансів Наталія Яресько висловила впевненість в отриманні Україною нових міжнародних кредитів. Вона також підкреслила, що уряд України з нетерпінням чекає схвалення плану реформ з боку кредиторів.

У той же час, вона визнала, що для подальшого надання допомоги Україні кредитори можуть зажадати розширення податкової бази (зростання кількості податків), дерегуляції економіки, поліпшення бізнес-клімату, а також продажу державних активів (приватизація).

Минулого тижня відомий інвестор Джордж Сорос заявив, що український кризу можна вирішити, якщо ЄС доповнить антиросійські санкції масштабну фінансову допомогу Україні у розмірі 50 млрд дол.

В лютому 2014 року Київ оцінив розміри макрофінансової допомоги в 35 млрд дол. У квітні МВФ оголосив про виділення Україні стабілізаційного кредиту 17 млрд дол. Кредит планується видати траншами до 2016 року, вже виділено 8,2 млрд дол.

У грудні МВФ заявив, що для порятунку України від дефолту, крім вже обіцяного кредиту 17 млрд дол., необхідно ще 15 млрд дол.