UA / RU
Підтримати ZN.ua

Правильний запуск земельного ринку може принести місцевим бюджетам понад 300 мільярдів доходів

Але є ряд умов, які необхідно виконати, щоб поповнити бюджети.

Тільки за рахунок плати за оренду землі та земельного податку місцеві бюджети можуть мати понад 300 млрд грн щорічно, що становить понад 50% усіх надходжень станом на 2019 рік. Однак можливо це лише при правильній організації процесу запуску ринку землі та контролі з боку відповідних органів центральної влади за збором податків у місцевих громад. Про це в своїй колонці для ZN.UA пише експерт «Growford Institute» Валерій Клочок.

Він зазначає, що зараз частка плати за землю становить менше 6% від загальної суми доходів місцевих бюджетів, тобто близько 32,8 млрд грн, а загальні доходи бюджетів - 560,5 (дані за підсумками 2019 го).

Можна з упевненістю стверджувати, що земельна децентралізація є позитивним кроком для поліпшення фінансової самостійності регіонів, але при існуючих умовах і чинному законодавстві зовсім не визначальним. Визначальною повинна стати вартість землі і її незалежна грошова оцінка.

На думку чиновників, саме з запуском ринку землі ці показники зазнають істотних змін. При відкритті ринку землі один гектар буде продаватися на рівні 2200 дол. Ця цифра набагато перевищує незалежну грошову оцінку земель сільськогосподарських угідь. Але в порівнянні з цінами на землі в Європі вона мізерно мала. Про те, скільки готові заплатити за гектар французи або швейцарці та інші подробиці "земельної" децентралізації читайте в тексті "Ринок землі місцевого значення" на ZN.UA