UA / RU
Підтримати ZN.ua

Працював 30 років, а зарахували лише 9: що робити, якщо Пенсійний фонд "загубив" ваш стаж роботи

Редакція ZN.UA попросила ПФУ роз'яснити, які показники, окрім страхового стажу, враховуються при обчисленні трудового стажу, якщо він почався задовго до введення персоніфікованого обліку.

Деякі українці, які почали свій кар'єрний шлях до 2004 року, можуть зіткнутися з такою проблемою: не всі роки та місця роботи зареєстровані у базі Пенсійного фонду та, відповідно, не впливають на розмір пенсії. Чому так відбувається, пояснила в коментарі виданню ZN.UA заступник директора департаменту пенсійного забезпечення, страхових виплат, соціальних послуг та пільг Світлана Шута. Детальніше про цю проблему розповідає Віктор Конев у статті «Ваша пенсія може бути меншою за призначену. Як виправити ситуацію».

З 1 січня 2004 року страховий стаж обчислюється за даними, які є у системі персоніфікованого обліку. Основним документом, що підтверджує стаж роботи до 01.01.2004 року, є трудова книжка.

За словами Шути, за відсутності трудової книжки, а також у випадках, коли в ній відсутні необхідні записи, або неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження стажу роботи приймаються дані, які є в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування. Приймаються також виписки або довідки, складені на основі даних, що є в інформаційних системах підприємств, установ, організацій, довідки, виписки з наказів, особисті рахунки та відомості про видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори та угоди з відмітками про їх виконання та інші документи, що містять відомості про періоди роботи. Загалом, беруться до уваги всі документи, що підтверджують, що ця людина працювала в певному місці.

Читайте також: Пенсії в Україні: чи можна дізнатися розмір виплати дистанційно

Після документального підтвердження страховий стаж, напрацьований до 01.01.2004, буде відображено на персональній сторінці реєстру застрахованих осіб після внесення до нього відомостей роботодавцем або застрахованою особою особисто.

Якщо цих даних не внесено до реєстру вчасно, періоди трудової діяльності, навчання, військової служби тощо до 01.01.2004 буде віднесено до страхового стажу безпосередньо при зверненні за призначенням пенсії, але лише на підставі наданих документів.

Дані до реєстру застрахованих осіб вносяться в електронній формі в автоматичному режимі на підставі відомостей, що надходять, зокрема, від платників єдиного внеску або безпосередньо від застрахованих осіб.