UA / RU
Підтримати ZN.ua

Працюючий українець має витрачати на зв'язок 67 грн, а на придбання їжі – 3,7 тисячі грн – Мінсоцполітики

Відповідні розрахунки опублікували профспілки

Працюючий українець має витрачати на зв'язок 67 грн, а на придбання їжі – 3,7 тисячі грн. На інші потреби, не пов'язані з придбанням харчів – 1 196 грн. Такі розрахунки прожиткового мінімуму на одну особу на місяць опублікувала профспілка працівників освіти і науки з посиланням на відповідні показники Міністерства соціальної політики.

“Міністерство соціальної політики надало інформацію щодо фактичного розміру прожиткового мінімуму на одну особу, а також для тих, хто відноситься до основних соціальних і демографічних груп населення, у цінах червня 2024 року, розрахованого відповідно до статті 5 Закону України “Про прожитковий мінімум”.

Міністерство соціальної політики України

Згідно з розрахунками Мінсоцполітики, розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць у червні 2024 року становить – 7 064,62 грн (8 089,28 грн – з урахуванням суми обов’язкових платежів)”, – зазначається у повідомленні.

У таблиці, яка додається у повідомленні, є детальні показники по таким категоріям, як діти до 6 років, діти до 18 років, працюючі та громадяни, які втратили працездатність.

Як розраховано витрати працюючого українця?

За даними Мінсоцполітики, працюючий українець має такі основні напрямки витрат у розрахунку в гривнях на місяць:

Цікавим є розподіл витрат на послуги. Він включає оплату таких житлово-комунальних послуг:

Таким чином, тільки на комунальні послуги працюючий має витратити 1 210 грн, а на “розваги” – послуги закладів культури та комунікацію за допомогою мобільного – 246 грн.

Як повідомлялось раніше, штучний інтелект намагався порахувати необхідний рівень доходів в Україні. У дослідженні було закладено умови, що оренда житла не в столиці становитиме від 4 000-8 000 грн, комуналка 1 500-4 000, ще від 3 000 на харчування одній людині. Мінімум 500 грн на транспорт, ще від 1 000 на одяг і 500 грн на інші непередбачувані витрати.

Аналіз від Google Gemini зазначив, що відповідних коштів не вистачає на мінімальні потреби. Відповідь ChatGPT 3.5 – для мінімального існування прожитковий мінімум в Україні має бути приблизно 9 500-11 000 грн. З урахуванням витрат на житло, харчування, комунальні послуги, транспорт, мобільний зв'язок, ліки, одяг та відпочинок, середня зарплата для комфортного життя повинна бути близько 25 000-30 000 грн.