UA / RU
Підтримати ZN.ua

Працюючі за наймом у приватних осіб зобов'язані подати декларацію - ДФС

Доходи, отримані без участі податкових агентів, повинні бути задекларовані.

Якщо людина отримала доходи без участі податкових агентів, то повинна їх задекларувати. Про це повідомляється на сайті Державної фіскальної службі (ДФС) з посиланням на начальника відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб Департаменту податків та зборів з фізичних осіб Тетяну Федченко.

"До таких доходів відносяться, в першу чергу, винагороди, що виплачуються особам, працюючим за наймом у приватних осіб домашніми робітницями, садівниками, нянями, гувернантками, будівельниками, водіями і тому подібне", - пояснила вона.

Федченко уточнила, що податкові агенти - це підприємства, підприємці, а також особи, які провадять незалежну професійну діяльність (адвокати, нотаріуси і т. д.), які нараховують та виплачують фізособам зарплату, гонорари, винагороди за разову роботу, дивіденди, премії і т. д.

"Такі податкові агенти згідно з Податковим кодексом, відповідальні за нарахування і сплату податку на доходи фізичних осіб до бюджету. Тому якщо особа в 2018 році отримувала доходи тільки за участю податкових агентів, декларацію подавати не потрібно", - підкреслила вона.

Крім того, за її словами, подати декларацію повинні люди, які в 2018 році отримали інвестиційні активи. Це доходи від продажу цінних паперів, корпоративних прав. При цьому не має значення, кому були реалізовані такі активи - фізичній або юридичній особі.

Тетяна Федченко також звернула увагу, що громадяни, у яких утворилася списана прострочена заборгованість також повинні подати декларацію. Прострочена заборгованість - це борг, стосовно якого минув строк позовної давності - 1095 днів, або три роки. Згідно з Податковим кодексом, податком на доходи фізичних осіб оподатковується списана заборгованість за цивільно-правовими угодами за умови, що сума становить понад 50% місячного прожиткового мінімуму, встановленого для дієздатної особи на 1 січня звітного року (у 2018 році - 1762 грн).

"Зобов'язані подати декларацію та сплатити податок з основної суми прощеною заборгованості особи, яким фінансові установи анулювали або пробачили суму заборгованості або кредиту до закінчення строку позовної давності та яким кредитор повідомив про таке анулювання у сумі, що перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати ( у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного року (у 2018 році - 3723 грн) ", - додала вона.

Детальніше про дивний крок по розділенню ДФС читайте у статті Костянтина Швабія та Ірини Петрової "Податково-митні гойдалки: то злука, то розлука!" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".