UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пожежі поруч з Запорізькою АЕС: у МАГАТЕ попередили про ризики

Одна з останніх пожеж була під повітряними кабелями електропередач, які залишилися для живлення станції.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) занепокоєне тим, що поруч з окупованою російськими військами Запорізькою атомною електростанцією виникають інтенсивні пожежі. Про це заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі.

За його словами, минулого тижня місія агентства спостерігала кілька пожеж на різних відстанях від ЗАЕС і прилеглих сіл, зокрема одна з пожеж була під повітряними кабелями електропередач, які залишилися для живлення ЗАЕС.

«У той час, як літня спека триває, такі пожежі вздовж шляхів двох ліній, що залишилися, наражають ЗАЕС на ризик втрати зовнішнього електропостачання. Хоча цього разу не було відключення жодної лінії, ситуація підкреслила крихкість зовнішнього електропостачання ЗАЕС», – кажуть у МАГАТЕ.

Він додав, що ненадійність зовнішнього електропостачання містить серйозні ризики для ядерної безпеки на ЗАЕС. 

«Необхідно вжити заходів для захисту цих ліній, що залишилися», – додав Ґроссі.

Читайте також: МАГАТЕ підтвердило аварію на трансформаторах Південноукраїнської АЕС

Раніше в МАГАТЕ повідомляли про руйнування станції зовнішнього радіаційного моніторингу ЗАЕС, яка зараз знаходиться під російською окупацією. Згідно з заявою генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі, станція зазнала руйнівних пошкоджень внаслідок обстрілу та пожежі. Він підкреслив, що це ще більше знизило можливості виявляти та вимірювати будь-які радіоактивні викиди під час надзвичайної ситуації на АЕС.