UA / RU
Підтримати ZN.ua

Позачерговий саміт єврозони може пройти у п'ятницю у Брюсселі

Позачерговий саміт країн зони євро, присвячений грецькій кризі, а також економічному становищу в Іспанії та Італії, може відбутися у Брюсселі у п'ятницю, повідомив французький телеканал "Франс 24".

Про можливість такої надзвичайної зустрічі лідерів єврозони йшлося і в кулуарах Ради міністрів економіки та фінансів ЄС, що пройшла у Брюсселі у вівторок.

У прес-службі Ради ЄС підтвердили можливість скликання саміту з застереженням, що питання знаходиться у стадії обговорення і остаточного рішення щодо нього у вівторок ще не було.

Європейські ЗМІ відзначають, що вірогідність проведення цієї наради вказує, незважаючи на гучні офіційні заяви про надійний захист фінансової стабільності зони євро, на зростаючу стурбованість керівників держав-членів ЄС розповсюдженням боргової кризи, у тому числі на такі великі країни, як Іспанія та Італія.

Питання, зокрема, стоїть про подолання розбіжностей стосовно єдиної європейської відповіді на кризу і про остаточне ухвалення другого плану допомоги Греції.

11 липня на засіданні міністрів фінансів Єврогрупи було зроблено певні кроки в цьому напрямку. Міністри домовилися посилити механізми фінансової допомоги та знизити процентні ставки за позиками Греції. Було прийнято декларацію у стилі клятви забезпечити стабільність зони євро. Однак перспектива скликання позачергового саміту єврозони свідчить про те, що це поки не послабило нервозність на фінансових ринках.