UA / RU
Підтримати ZN.ua

Повністю готовими до «найскладнішої зими» вважають себе лише 24% українців – опитування

Опалювальний сезон в Україні цього року почнеться пізніше й закінчиться раніше, ніж зазвичай. Крім того, є ризик припинення теплопостачання в деяких населених пунктах через атаки Росії на інфраструктуру.

Повністю готовими до складного опалювального сезону (у зв’язку з проблемами в енергетичному секторі Європи внаслідок розв’язаної Росією війни) вважають себе лише 24% українців, свідчить опитування, проведене 7-13 вересня Київським міжнародним інститутом соціології серед 1025 респондентів на території, підконтрольній українській владі станом на 23 лютого.

Більшість респондентів – 70% – стверджують, що їх домогосподарство скоріше або повністю готове до можливих проблем з опаленням узимку. 47% вважають себе скоріше готовими і стверджують, що «ще є дещо, що потрібно зробити для підготовки». Не вважають себе готовими 24% українців, «зовсім не готові» 12%. 

Більш готовими до непростого опалювального сезону вважають себе жителі заходу, не внутрішні переселенці та більш заможні респонденти.

Читайте також: Підготовка до зими: сім способів утеплити будинок та платити за опалення менше

За відсутності коштів імпортувати газ у четвертому кварталі цього року Україні буде дуже складно. Втім, для прогнозування поведінки нашої країни під час опалювального сезону 2022/2023 важливо визначити, чи зможе вона в разі потреби імпортувати природний газ у першому кварталі 2023-го? Про європейський газовий ринок і можливості для України читайте у статті Леоніда Уніговського, Володимира Носко та Наталії Куцан «У пошуках газу».