UA / RU
Підтримати ZN.ua

Повернення кримінальної відповідальності за контрабанду допоможе боротись з тіньовою економікою – голова ДФС

Частка нелегальних тютюнових виробів у лютому 2021 року піднялась до рекордних 12,8% проти 5,8% в лютому 2020 року. Повернення кримінальної відповідальності за контрабанду підакцизних товарів суттєво допомогло б боротися з цією тенденцією. Про це в інтерв’ю «Економічній правді» заявив голова Державної фіскальної служби Вадим Мельник.

За його словами, значне збільшення контрабанди спостерігається через Duty Free. 

«Касир на посадковий талон приховано від вас проводить такий товар. За документами, товар вийшов з Duty Free, але за кордон з пасажиром він не полетів, а надійшов на український ринок без сплати податків. Під таку схему легальні виробники незаконно виготовляють товари на своїх потужностях», – розповів Мельник.

Надходження через цей канал зросли з 4,9-5% у четвертому кварталі 2020 року до 6,9-7% у першому кварталі 2021 року. Частка підроблених сигарет на ринку становить 4-4,2%, контрабандних – 1,5-1,7%, говориться в публікації.

Боротьба з контрабандою потребує міжвідомчої координації між багатьма службами. На думку Мельника, таку роботу має координувати РНБО або Офіс генпрокурора. Він оцінює втрати бюджету від нелегального ринку тютюнової продукції майже в 12 млрд грн і вважає, що ефективним запобіжником було б повернення кримінальної відповідальності за контрабанду сигарет та інших підакцизних товарів.

«Повернення кримінальної відповідальності за контрабанду підакцизної продукції – важлива складова боротьби з тіньовою економікою. У межах кримінального провадження чи оперативно-розшукових справ використовуються більш оперативні і якісні інструменти збору доказової бази: обшуки, вилучення, інші гласні та негласні слідчі і розшукові дії. Якщо керуватися КПК, незаконні дії можна зупиняти більш оперативно та ефективно», - зазначає Мельник.

Крім того, сам факт наявності кримінальної відповідальності стримуватиме від вчинення незаконних дій та допоможе втілити один з основних принципів Кримінального процесуального кодексу – невідворотність покарання.