UA / RU
Підтримати ZN.ua

Потреба в значному підвищенні податків та скороченні бюджетних видатків лише зростатиме — голова НБУ

Відкладення кардинальних кроків лише поглибить проблему, яку вирішити інакше неможливо.

Проблеми із фінансуванням Держбюджету надалі лише погіршуватимуться. Як зазначає у своїй колонці для ZN.UA голова НБУ Кирило Шевченко, існує кілька чинників, які вже зараз негативно впливають на Держбюджет.

Зокрема негативний вплив мають:

- зниження податкових надходжень через тінізацію та тиск на українського виробника;

- неможливість ринкового фінансування бюджету в гривні. Адже ОВДП зі штучно низькою дохідністю є збитковим, якщо гривня девальвує. Як наслідок, Міністерство фінансів однаково буде змушене підвищувати дохідності, але це підвищення може стати вагомішим. Покладатися виключно на емісійне фінансування з боку НБУ неможливо, оскільки це додатковий тиск на валютний ринок;

- висока питома вага боргових зобов’язань держави у валюті, яка призводить до неможливості девальваційно-інфляційного вирішення проблем бюджету. Зростання доходів інфляційно-девальваційними шляхами нівелюватиметься необхідністю індексації видатків, здорожчанням обслуговування валютних та індексованих боргів. А збільшення потреби в емісійному фінансуванні лише поглиблює вищезазначені проблеми. Так само зовнішня допомога/позики не вирішують накопичені дисбаланси, а лише відтерміновують необхідні заходи з корегування макроекономічних дисбалансів.

«З часом всі наведені проблеми лише погіршуватимуться, що призводитиме до необхідності ухвалення болючіших рішень вже в недалекому майбутньому. Податкова база знижуватиметься (бо вітчизняний виробник страждає), гривня втрачатиме довіру, що унеможливлюватиме боргове фінансування бюджету в гривні у майбутньому», - підкреслює Шевченко.

Тому відкладена потреба в значному підвищенні податків та скороченні бюджетних видатків лише зростатиме.

Читайте також: Зниження податків на імпорт вбиває конкурентоздатність наших виробників — Кирило Шевченко

Зазначимо, що міністр фінансів України Сергій Марченко раніше заявив, якщо війна в Україні триватиме більше, ніж «три-чотири місяці», уряду доведеться вжити болючих заходів для утримання економіки на плаву. Зокрема, це суттєве підвищення податків, різке скорочення видатків та навіть націоналізація.

Про те, якою має бути «Фінансово-економічна політика за воєнного часу» читайте більше в матеріалі голови НБУ Кирила Шевченка.