UA / RU
Підтримати ZN.ua

Потреба України у фінансуванні держбюджету цьогоріч становить близько 60 млрд доларів

У цю суму входять фінансування власне дефіциту бюджету та погашення боргів.

У квітні 2021-го «імпортного» ПДВ до держбюджету було зібрано 28 млрд грн, у квітні 2022-го — 7,9 млрд, «внутрішнього» ПДВ рік тому зібрали 24,7 млрд грн, цьогоріч — 15,6 млрд, ПДФО разом із військовим збором було 11,5 млрд грн, стало — 9,7 млрд. Про це у своєму матеріалі для ZN.UA "Скільки грошей не вистачає Україні та де їх взяти" пише редактор відділу економіка Юлія Самаєва. 

"Ми значно недобираємо за більшістю доходів, тільки через блокування портів щомісяця втрачаючи по 5 млрд дол. в експорті, і маємо при цьому незвично великі статті видатків. У результаті рік тому дефіцит держбюджету за чотири місяці становив 27,2 млрд грн, цьогоріч за ті ж чотири місяці — 146,6 млрд грн", - пише Самаєва. 

Загалом, за розрахунками джерел ZN.UA у Мінфіні, наша потреба у фінансуванні держбюджету цьогоріч становить близько 60 млрд дол. За словами авторки, у цю суму входять фінансування власне дефіциту бюджету та погашення наших боргів.

"До війни нам на все це вистачило б 20 млрд дол., і ми без проблем впоралися б із завданням. Але війна та спровоковане нею падіння ВВП внесли корективи, і тепер нам треба десь узяти втричі більшу суму", - пише Самаєва. 

Читайте також: Економічне відновлення України після війни: уряд назвав головні принципи

Більше новин Юлії Самаєвої за посиланням