UA / RU
Підтримати ZN.ua

Поступове зростання: хліб може подорожчати до кінця літа

Про це повідомили науковці.

Через війну, яку розпочала Росія, в Україні постійно зростають ціни на продукти. Науковиця Інституту аграрної економіки Світлана Черемісіна у коментарі «24 Каналу» розповіла, як протягом літа змінилися ціни на весь перелік продуктів переробки зернових культур.

Читайте також: В Україні прогнозують зростання цін на харчові продукти до 5-10%: є два сценарії

За її словами, вперше після тривалого тренду здешевлення:

Хліб пшеничний з борошна вищого ґатунку подорожчав до 46,46 гривні за кілограм (+1,3%), хліб пшеничний з борошна першого ґатунку – до 37,09 гривні за кілограм (+0,9%), хліб житній – до 38,37 гривні за кілограм (+1,1%). Батон додав в ціні 1,5% – з 23,63 гривні за кілограм до 23,98 гривні за кілограм.

За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, в серпні 2024 року крупи можуть подорожчати на 3 – 5%. Очікується подальше поступове зростання середньої ціни і на хлібобулочні вироби. До кінця літа хліб може додати в ціні 4 – 6%.

«Здорожчання електроенергії суттєво вплине на цінову динаміку всього переліку хлібобулочних виробів. Крім цього об'єктивного чинника на подорожчання продукції хлібопекарської галузі впливатиме зростання цін на сировинні складові виробничого процесу,» – розповіла Світлана Черемісіна.

Поточне літо, через спеку, відключення електроенергії та логістичні труднощі, містить чималі ризики для врожаїв сільгоспкультур. І наразі ризики вищі, ніж у попередні роки. При цьому неврожай та знижена якість продукції будуть впливати на ціни. Нагадаємо, експерти попередили, які продукти можуть подорожчати.