UA / RU
Підтримати ZN.ua

Постраждалим волонтерам: чи передбачена допомога у випадку інвалідності або загибелі

Цієї весни порядок виплат змінився.

Волонтери з перших днів війни, яку розпочала РФ проти України, стали потужною силою, яка допомагає і військовим, і цивільним. Часто вони гинуть або отримують серйозні поранення.

Читайте також: Обережно, шахраї: як уберегтися від них військовим та волонтерам

Юристка чат-боту «Юридичний порадник для ВПО» Ольга Луців розповіла про порядок та умови виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера.

За її словами з квітня діють оновлені порядок та умови виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера, які настали в результаті надання волонтерської допомоги в районах, де відбуваються заходи з забезпечення оборони України від збройної агресії РФ.

До 11.04.2023 р. допомога призначалася:

До змін була обмежена територія дії нормативного акту претендувати на допомогу могли лише волонтери та їх близькі, якщо волонтер постраждав в Луганській чи Донецькій областях.

З 11.04.2023 р. право на таку допомогу мають:

Тепер територія застосування нормативного акту не обмежується Луганською, Донецькою областями, проте із категорії осіб, які можуть претендувати на допомогу, виключено волонтерів, які постраждали при допомозі цивільним.

Звернутися з заявою за одноразовою грошовою допомогою потрібно до міжвідомчої комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій та виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера, утвореної Мінветеранів:

Зараз в країні оголошена загальна мобілізація та воєнний стан. В цей час повістки отримують чоловіки віком від 18 до 60 років. Нагадаємо, чи можуть в цей час мобілізувати волонтера і чи повинен він стати на військовий облік.