UA / RU
Підтримати ZN.ua

Постачання Криму електроенергією буде відновлено за годину - "Укренерго"

"Укренерго" отримало команди на включення відновленої ЛЕП Каховська-Титан 220 кВ, яка постачає Крим.

Держпідприємство "Укренерго" отримало команди на включення відновленої ЛЕП Каховська-Титан 220 кВ, що веде до Криму, і відновить постачання електроенергії за нею протягом години.

"Станом на зараз всі роботи повністю завершені, дані команди на включення лінії. Ми зараз очікуємо завершення перемикань як на підстанції "Титан", так і на підстанції "Каховська", - сказав виконуючий обов'язки директора "Укренерго" Всеволод Ковальчук в ефірі телеканалу "112".

"Протягом найближчої години, буквально кількох хвилин, часткове енергопостачання Криму буде відновлено з території України", – заявив він.

За його словами, три інші ЛЕП, які ведуть в Крим, залишаються в неробочому стані. На територію анексованого Російською Федерацією півострова електроенергія може надходити з континентальної частини України за чотирма ЛЕП: 330 кВ "Мелітополь-Джанкой", 330 кВ "Каховська-Островська", 330 кВ "Каховська-Джанкой" та 220 кВ "Каховська-Титан". Всі вони були пошкоджені, і поставки електроенергії в Крим 22 листопада було повністю припинено.

Напередодні повідомлялося про завершення ремонтних робіт на ЛЕП "Каховська-Титан".

Читайте також: Енергоміст з РФ в окупований Крим "перегрівся", не витримавши навантаження

5 грудня енергоміст з РФ перегрівся, в результаті чого перетік електроенергії зменшився більш ніж в два рази.

2 грудня російський президент Володимир Путін запустив в окупованому Криму першу чергу енергомосту.

28 листопада повідомлялося, що в Криму відключають частину підприємств через дефіцит електроенергії.

21 листопада Крим було повністю знеструмлено в результаті підриву пошкоджених електроопор в районі Чаплинки Херсонської області. Ці ЛЕП постачали на півострів електроенергію.

У зв'язку з інцидентами, що сталися в районі Чаплинки, Міністерство внутрішніх справ України відкрило чотири кримінальні провадження.

Раніше національний лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявив, що причиною конфлікту в районі Чаплинки є неузгодженість дій.

21 листопада в Чаплинці правоохоронці спробували відтіснити учасників акції блокади Криму, які перешкоджали ремонту пошкоджених електроопор. Повідомлялося, що в результаті сутичок постраждали 7-10 осіб. Потім в МВС заявили про врегулювання конфлікту з учасниками блокади Криму в Чаплинці.

20 листопада невідомі на адмінкордоні з Кримом спробували за допомогою вибуху знищити дві опори ЛЕП, що подають електроенергію на півострів. Сума збитків склала близько 700 тисяч гривень.