UA / RU
Підтримати ZN.ua

Посольство Британії пояснило, чому Україні варто закрити вугільні шахти

Після закриття шахт Британії вдалося стати однією з найуспішніших країн в переході на альтернативні джерела енергії, каже Мелінда Сіммонс.

В Україні необхідно припинити видобуток вугілля, щоб хоча б у найближчому майбутньому запобігти руйнівним наслідкам зміни клімату, заявила посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс в інтерв'ю ВВС Україна.

За її словами, видобуток вугілля значно впливає на зміну клімату, що негативно позначається на врожаї (якщо раніше максимальні температури були в районі 30°С, то тепер — в районі 40°С) і провокує стихійні лиха, зокрема повені.

«Я говорю це як представник країни, яка розбирається в цьому, можливо, краще за інших. Тому що ми пройшли через дуже болючий процес закриття вугільних шахт», — підкреслила дипломат.

При цьому Сіммонс попереджає, що пояснювати громадянам таку відмову від вугілля і перехід на альтернативні джерела енергії потрібно «доступною мовою», щоб люди розуміли, як конкретно зміни клімату загрожують їхньому повсякденному життю.

Читайте також: В Донецькій області стався вибух на шахті, є постраждалі та загиблий

Крім аргументу, які навела Сіммонс, є ще кілька причин, чому шахти насправді — не ідеальний елемент економіки: по-перше, шахтарям регулярно затримують зарплати, через що вони змушені з року в рік влаштовувати протести. Крім того, українські шахти не мають якісного обладнання, через що щороку трапляються аварії, внаслідок яких гинуть люди.