UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко заявив про стабілізацію ситуації з газопостачанням

Україна в повному обсязі забезпечила транзит газу до Євросоюзу, сказав президент.

Президент Петро Порошенко заявив про стабілізацію ситуації з газопостачанням в Україні. В "Укртрансгазі" в ході перевірки рівня забезпечення українців газом він також повідомив про те, що Україна в повному обсязі забезпечила транзит газу в Євросоюз.

"Можемо сказати, що критична ситуація вже позаду. Зараз, на сьогоднішній ранок, ... ми маємо різке збільшення поставок газу з Європейського союзу: поставки газу з Польщі, постачання газу зі Словаччини, поставки газу з Угорщини. І весь дефіцит станом на 10:20 годин повністю покрито", - сказав президент.

Він також повідомив про те, що вчора, 2 березня, Україна скоротила споживання газу на 25 млн куб. м (14%).

"Сьогодні ми маємо стабільну ситуацію з газопостачанням: маємо достатньо газу в сховищах, газ власного видобутку та імпорт", - додав президент.

Також Порошенко повідомив про те, що Україна в повному обсязі забезпечила транзит газу країнам ЄС. За його словами, Київ поінформував всіх європейських партнерів про ситуацію, що склалася з "Газпромом", тому партнери були готові і добре поінформовані.

Своєю чергою представники "Укртрансгазу" продемонстрували президенту, що тиск на вході в ГТС України з боку Росії нижче контрактних значень, тоді як тиск на виході з української ГТС в бік ЄС навіть трохи вище необхідного.

Нагадаємо, 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги "Нафтогазу" про компенсацію за недопоставлені "Газпромом" обсяги газу для транзиту. "Нафтогаз" домігся компенсації в сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку "Газпромом" узгоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень в Стокгольмі "Газпром" повинен сплатити 2,56 млрд доларів на користь "Нафтогазу".

2 березня "Газпром" продовжив порушувати свої контрактні зобов'язання з забезпечення тиску на вході в ГТС України.

Як повідомлялося, "Газпром" почав процедуру розірвання всіх газових контрактів з Україною. Такою була реакція на рішення Стокгольмського арбітражу. "Нафтогаз" поки не отримував від "Газпрому" документів про розірвання контрактів на постачання та транзит газу.